Multi-jobben

08/10/2012 - 15:00

Dinsdag 9 oktober - Terwijl iedereen de mond vol heeft over een ideale balans tussen vrije tijd en werken, zijn er in België ruim 280.000 mensen die twee of meer jobs combineren. Dat blijkt uit cijfers van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. Ze hebben ofwel twee vaste banen, of een vaste baan gecombineerd met een job in bijberoep. En dit zijn alleen nog maar de ‘geregistreerde jobs’.

De nieuwe trend wordt ook wel eens moonlighting genoemd of werken bij maanlicht.

Zoals Lukas, die dag en nacht werkt.  Overdag is hij freelance persfotograaf en ’s nachts werkt hij bewaker in een instelling voor kinderen met gedragsstoornissen. Lukas Stallaerts: “Ik doe het voor het geld. Eerst was er de digitalisering van de fotografie en daarna brak de crisis uit. Voor persfotografen ziet de toekomst er niet rooskleurig uit.”

Het zijn opvallend genoeg vooral hoogopgeleiden met een goed loon die  een tweede job hebben. Moonlighting biedt veel voordelen: als je je baan verliest, kan je terugvallen op de andere job. Je hebt een groter netwerk, meer afwisseling en kan verschillende competenties ontplooien. 

“Veertig jaar werken bij één en dezelfde werkgever is voorbijgestreefd. De arbeidsmarkt is veel flexibeler geworden”, zegt Jan Denys, arbeidssocioloog.

“Tot mijn pensioen dezelfde job doen? Ik mag er niet aan denken”, zegt Ellen Debouserie. Zij combineert 3 jobs. Ze werkt fulltime als kleuterjuf, geeft vier keer per week dansles en heeft een winkel die 5 dagen op 7 open is.

Het onderwijs telt trouwens het grootste aantal multi-jobbers: 26 000 leerkrachten in Vlaanderen klussen bij na de lesuren.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra

Andere programma's