Mindfulness voor kinderen

Dinsdag 12 maart - Tibo is vijf en op woensdagmiddag volgt hij mindfulness als remedie tegen stress. Op school of in een groep communiceert hij heel moeilijk. Tijdens de les mindfulness leert hij z’n gevoelens te uiten. “We merken wel resultaat. Hij kan al beter met z’n gevoelens omgaan. Nu kan hij zeggen: ik heb pijn in m’n hart”, vertelt Kimberly, de moeder van Tibo.  

Mindfulness is een meditatietechniek die mensen leert om hun gevoelens te uiten en bewuster met jezelf om te gaan. Maar bovenal is het een booming business. Er zijn cursussen voor  mensen met kanker, zwangere vrouwen, bejaarden, kansarmen en gevangenen, zelfs online en op de werkvloer en nu ook voor kinderen.

Ook huisarts Adinda De Poorter is helemaal gewonnen voor mindfulness. Ze oefent de techniek samen met haar twee dochters van acht en tien en schrijft het voor aan haar patiënten. “Ik vind dat we in een tamelijk stressy maatschappij leven en als je dat niet als kind hebt aangeleerd daarmee om te gaan, beland je vaak in de hulpverlening om bepaalde zaken op te lossen en ik zou het leuk vinden moesten mijn kinderen zelf een soort van veilige basis hebben om naar terug te grijpen op dergelijke momenten.”, aldus Adinda.

Intussen gaan stemmen op om mindfulness te integreren in het onderwijs. Op dit ogenblik krijgen leraren al opleidingen om mindfulness-sessies te geven.

Maar hoe zinvol is het om kinderen mindfulness te laten volgen. “ De vraag is: zijn kinderen in staat om die afstandsname te doen? Als ik zie naar de ontwikkelingspsychologie van kinderen dan vermoed ik dat dat toch maar kan vanaf de leeftijd van 10-11 jaar. Het vermogen om te kunnen reflecteren over de eigen gedachten, over de eigen emoties zou pas op latere leeftijd waardevol zijn, zegt klinisch psycholoog Björn Prins.