Mijn kind slaat me

Woensdag 29 oktober - Kinderen van soms nauwelijks 12 die hun ouders slaan of erger, aanvallen met een wapen. Het is een taboe maar helaas ook een pijnlijke realiteit. In Groot-Brittannië worden duizenden gezinnen met een nieuw soort geweld geconfronteerd. In Telefacts Laat getuigen ouders hoe ze fysiek worden mishandeld door hun eigen kroost. 

Lynn uit Sunderland, heeft een paniekalarm in haar huis laten installeren. Uit voorzorg, omdat haar 14-jarige gehandicapte zoon Brett onwaarschijnlijk gewelddadig kan zijn: “Op een bepaald moment heeft hij me gewurgd tot ik bijna flauwviel. Het is bizar: hij kan erg lief zijn en plots ontploft hij”, aldus Lynn.

Hetzelfde verhaal bij Franklin, een jongen van 7: “Als mensen me op de zenuwen werken, krijg ik het gevoel dat ik ze wil verscheuren en in elkaar timmeren”. Franklin is verslaafd aan videogames en weigert te gaan slapen als zijn moeder hem daartoe verplicht.  Hij scheldt haar uit, slaat haar en krijgt uiteindelijk zijn zin.

Al te vaak wordt er gezocht naar een medische verklaring: ADHD, OHD, of één of andere autismespectrumstoornis. Maar dat zijn zeker niet altijd de bepalende, laat staan de enige oorzaken voor gewelddadig gedrag.  In veel gevallen kan een andere aanpak of de opvoeding al erger voorkomen. “Een kind moet grenzen opgelegd krijgen. Er moeten gevolgen aan verbonden zijn. Als ouder moet je die grenzen op een liefdevolle manier aanleren”, zegt Islay Downey, een Britse jeugdzorgwerker. Ze is verbonden aan een centrum dat samen met de moeders en hun kinderen op zoek gaat naar oplossingen. 

Wekenlang heeft een filmploeg verschillende families gevolgd. En de kinderen hebben zich zelden of nooit ingehouden, omdat er een camera in de buurt was. Het resultaat is een eerlijk maar hard beeld van een problematiek die volgens sommigen al te vaak wordt onderschat.

Mijn kind slaat me, woensdag in Telefacts Laat na Beste Kijkers, bij vtm.