Meisjes aan het front

Sinds november 2001 vecht het Britse leger in Afghanistan. Bij de troepen aan het front zitten ook 700 vrouwelijke soldaten. Een van hen is Adele Sharrock. Ze is 21 jaar en zit bij het artilleriekorps. “Patrouilleren is de hel. Het terrein is erg ruw en overdag wordt het al snel 45 graden. We dragen een berg materiaal mee en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Iedereen moet evenveel dragen”.

6 maanden lang moet Sharrock samen met honderd andere Britse militairen de “Green Zone” bewaken. Dat is een landstrook met graanvelden en klaprozen aan de Helmand rivier in Noord-Afghanistan. Ogenschijnlijk rustig, maar de Taliban is hier de baas. Ze bestoken het fort van de Britse militairen onophoudelijk met mortiergranaten.

Ook Zanna Bateman is mee op missie. Ze is al 5 jaar bij het leger maar toch is dit haar eerste buitenlandse opdracht. Haar privacy heeft ze moeten opgeven. Zo dicht bij het front zijn apparte vertrekken voor mannen en vrouwen geen optie. Echt veel privacy heeft ze dus niet. “Ze hebben mijn borsten en billen waarschijnlijk al meer gezien dan die van hun eigen vrouw. Je mag je er niet teveel van aantrekken.”

Gelukkig hoeft Zanna haar eigen vriendje niet te missen. Chris, haar verloofde is een van de bewakers van het kamp:“We moeten wel flink opppassen. Als we betrapt worden op een vrijpartij riskeren we een zware sanctie”.

Telefacts 360 volgt 4 jonge Britse vrouwen op hun eerste missie in Afghanistan. Een unieke kijk achter de schermen.