Leven met grizzlieberen

03/09/2010 - 13:15

 “Hey Baloo, how are you doing today?” David Bittner is 32 jaar en leeft al zeven zomers tussen wilde grizzlieberen. Hij staat op met de grizzlies, praat met de grizzlies, eet met de grizzlies. En op geen enkel moment lijkt zijn leven in gevaar.

In Amerikaanse steden gebeuren er vaak incidenten met beren die op zoek zijn naar voedsel. Vooral de moederberen kunnen agressief reageren. Maar Bittner is bioloog en wil kost wat kost bewijzen dat het mogelijk is om samen te leven met de grootste berensoort ter wereld: de grizzlybeer in Alaska.
“Je zou denken dat het angstaanjagend is om zoals nu op een halve meter van een moeder en haar jongen te zitten. Maar om eerlijk te zijn: dit is het ultieme voorbeeld van een berenfamilie die mijn aanwezigheid helemaal heeft aanvaard.”

Nochtans is het met andere berenliefhebbers niet goed afgelopen. De rivier waar de meeste beren eten is ook de plaats waar een van Davids voorgangers gedood is door een grizzly. Met één slag van zijn poot. Maar David is vastbesloten om ernaar toe te gaan, want hij wil zijn favoriete beren nog één keer zien voor ze aan hun winterslaap beginnen.

“Ik weet dat ik grote risico’s neem. Maar dat is niets in vergelijking met wat ik terugkrijg van de beren”. Of het hem lukt om de beren heelhuids te verlaten, ziet u donderdag in Telefacts Zomer.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017
39min
Wo, 15/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra