Leven als God in Brussel

18/09/2012 - 08:00

Dinsdag 18 september - Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk -met een geschat vermogen van ruim 35 miljard euro- ,wil Belg worden. Omdat ons land voor hem een fiscaal paradijs is. En hij is lang niet de enige Fransman die met zijn geld naar Brussel vlucht.

Alain Lefebvre is een Franse  uitgever die een paar jaar geleden een deel van zijn mediatitels verkocht aan Roularta. Hij werd op slag euromiljonair en dat was reden genoeg om Frankrijk te ontvluchten en zich in Brussel te vestigen. “ In Frankrijk zou ik 75% belastingen betalen op al mijn vermogen. Ik heb beslist om naar het noorden te komen om te besparen op die belastingen. Ik heb er geen spijt van, want ik heb dat belastingvoordeel opnieuw geïnvesteerd”, vertelt Lefebvre.

Naar schatting leven in België zo’n 5000 Franse fiscale vluchtelingen. Het grootste aantal in Brussel, meer bepaald in de gemeenten Ukkel en Elsene. Vastgoedmakelaars doen er gouden zaken. “ In het topsegment verkopen we het meest aan rijke Fransen. Augustus was bijvoorbeeld een topmaand: 20 huizen aan een gemiddelde van 1,5 miljoen euro. Maar we verkopen er ook die duurder zijn dan 5 miljoen euro. Aan Fransen, ‘bien entendu’”, vertelt vastgoedmakelaar Valérie Billen.

Telefacts praat met rijke Fransen over het ‘belastingparadijs België’ en bezoekt een paar van de meest exclusieve huizen van Brussel.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017
39min
Wo, 15/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra