Laura Dekker alleen de wereld rond

Op haar dertiende besliste het Nederlandse meisje Laura Dekker dat ze solo de wereld wou rondzeilen.

De negatieve reacties bleven niet uit. “Ik had aangevraagd om te mogen schoollopen via de wereldschool, een erkende organisatie. Maar de leerplichtambtenaar bij wie ik informatie inwon, vond het een vreselijk idee dat ik op wereldreis zou gaan en hij heeft dan maar de kinderbescherming ingelicht. Zij hebben mijn verhaal zeer negatief in de media gebracht. En opeens had iedereen zo wel zijn mening. Zonder mij of mijn ouders te kennen. ”

Anderhalf jaar lang dreigde Kinderbescherming om de ouders van Laura hun ouderlijk gezag te ontnemen en Laura thuis weg te halen. Anderhalf jaar lang hield Laura zich gedeisd en stond ze geen uitgebreide interviews toe.  

Op 28 juli van dit jaar besliste de rechter dat Laura dan toch mocht uitzeilen. Acht dagen later was ze weg. Ondertussen zit ze ter hoogte van de Canarische Eilanden, waar ze voor het eerst een uitgebreid interview geeft.  “Er doen zoveel onwaarheden de ronde. Dat ik bijvoorbeeld twee jaar lang alleen op zee zal zitten. Onzin. Ik meer aan, ik zoek contact met mensen. Ik weet dat ik dit kan en ik zal het bewijzen. Sommige mensen denken ook dat ik stinkend rijk ben. Fout. Wij hebben thuis nooit iets gehad. Ik heb sinds mijn elfde gewerkt om een boot te kunnen kopen, een wrak, om samen met mijn vader zeewaardig te maken. Ik heb verdomd hard gewerkt voor wat ik doe. ”

Telefacts praat ook met Laura’s vader. Hij vertelt waarom hij toestaat dat zijn dochter 2 jaar lang alleen rond de wereld reist.   

Mijn Verhaal: Het verhaal van Laura Dekker
Geschreven door Riek Dekker (de oma van Laura)
Uitgegeven bij Uitgeverij De Alk BV