Kinderdrama op het witte doek

15/10/2012 - 17:15

Dinsdag 16 oktober - Vorige week ging de Vlaamse film “The Broken Circle Breakdown” in première.  De ster van de film is de 6-jarige Nell Catrysse. Ze vertolkt de rol van “Maybelle”, een kindje dat  ongeneeslijk ziek is en sterft. “Ik ben helemaal niet verdrietig want ik ben niet echt gestorven hé!” , zo zegt Nell.

 

Aan de auditie voor de rol van Maybelle namen 200 kinderen deel. Enkel de laatste 4 kandidaten kregen de inhoud van de film te horen. De ouders van Nell hadden geen probleem met het thema. Natacha Schuddinck, de moeder van Nell: “Dat zijn de dingen des levens en dat moet je toch niet verzwijgen voor je kind?”

 

Nell werd op de set begeleid door een kindercoach. Ze bezochten samen de afdeling oncologie van een kinderziekenhuis. Tijdens de opnames  gebruikte acteur Johan Heldenbergh een codewoord: “sleutelgat”.  Als hij dat uitsprak, was de scène voorbij en werd de “zieke Maybelle” plots weer gewoon Nell. Op die manier kon ze het onderscheid maken tussen fictie en werkelijkheid.

Acteur Johan Heldenbergh: “Je moet Nell niets wijsmaken. Ze beseft maar al te goed dat ik haar papa niet ben en dat zij mijn dochtertje niet is.”

 

In ons land zijn er strenge regels voor kinderen op de filmset. De wet op de kinderarbeid zegt dat het werk niet nadelig mag zijn  voor de ontwikkeling van het kind. Kinderen jonger dan 6 jaar mogen niet langer werken dan 4 uur per dag.

 

Ook Thomas Aelbers is een jonge acteur.  Hij kreeg al eens de rol van kankerpatiënt aangeboden, maar bedankte ervoor. Thomas: “Ik zag het echt niet zitten om mijn haar af te scheren voor een paar minuten tv.”  Zijn mama Muriel leest zorgvuldig alle scripts na die binnenkomen.  “Thomas kreeg ooit het voorstel om een misbruikt kind te spelen. Hij zat net op een nieuwe school en we hadden schrik dat hij zou worden gepest. Je moet je kind beschermen.”, besluit Muriel.

 

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra