Katrina 5 jaar later

Op 29 augustus 2005 krijgen de Verenigde Staten de zwaarste orkaan ooit over zich heen. De dijken begeven het en de stad New Orleans loopt bijna volledig onder water. 2000 mensen sterven een verdrinkingsdood, honderduizenden slaan op de vlucht. Wie achterblijft moet vechten om te overleven.

Vtm-reporter en Telefacts-gezicht Thomas Van Hemeledonck was er 5 jaar geleden bij toen Katrina de stad overspoelde. Nu keert hij terug naar New Orleans. Hij ontmoet er Frans Coppers. Een Vlaming die al 20 jaar als verzekeringsexpert in de Verenigde Staten woont. Hij is een van de mensen die beslist in de stad te blijven na Katrina.

Frans barricadeert zijn huis en slaat proviand in. “Ik had geen wapen. Een dag voor de storm vroeg mijn buurman of ik een revolver had. Hij had er twee, dus hij gaf er mij een. Van een politieagent kreeg ik kogels. Hij was er van overtuigd dat ik ze nodig zou hebben”. Frans is de enige die in zijn appartementsblok is achtergebleven. Al snel proberen bendes bij zijn buren in te breken.

Net buiten New Orleans gaat Thomas ook op bezoek bij Louis en z’n vrouw Beate. Goede vrienden van Frans die op het nippertje aan de dood zijn ontsnapt. “We zijn uit het raam gesprongen van ons huis. Dat was aan het wegzinken. We hebben ons vastgeklampt aan een boom. We zaten op een halve meter van een alligator van wel 3 meter. We konden zijn adem in onze nek voelen. Maar het beest was duidelijk ook in overlevingsmodus. Het had geen zin om ons op te eten”. Ondertussen heeft het koppel een nieuw huis gebouwd. Op een uur rijden van New Orleans, in een hoger gelegen gebied.

5 jaar na de ramp wonen er opnieuw 350000 mensen in New Orleans. 1/3 van de inwoners is nooit teruggekeerd. Naar schatting 70000 huizen staan nog altijd leeg. In het centrum van New Orleans merk je vandaag niets meer van Katrina. Maar in de achterbuurten zijn de sporen van de storm nog altijd pijnlijk duidelijk.