Jonge voetbalgoden

08/10/2012 - 15:00

 

Dinsdag 9 oktober - Van de 22 rode duivels die opgeroepen zijn voor de wedstrijd tegen Servië, spelen er maar liefst 10 in de Premier League. Belgische voetballers zijn "hot" in Engeland. Dat bewijst ook de volgende generatie Duivels, jonger dan 17. Zoveel is zeker. Zelfs enkele van onze jeugdtalenten spelen ondertussen al ginder, nog voor ze hier zijn doorgebroken.

"Toen ik aankwam bij Manchester City trainde ik bij de U18," vertelt Mathias Bossaerts, 16 jaar oud, "maar na een week hebben ze me al doorgeschoven naar de beloften."

Zijn leeftijdsgenoot Andreas Perreira speelt bij de stadsrivaal Man United, maar is even ambitieus: "Mijn doel is dat ik over twee jaar in de eerste ploeg van Manchester United sta en toch zeker enkele wedstrijden heb gespeeld." 

Kenners zoals Johan Boskamp en Jean Kindermans, verantwoordelijke jeugdopleidingen bij Anderlecht, twijfelen eraan of het wel  verstandig is om op 16 jaar al die stap naar de Premier League te zetten.

“ Ik zou zeggen: blijf nog wat langer in eigen land. Maar ja, het is vaak alleen om het geld te doen. Punt”, geeft Boskamp toe.

En zo zijn er tal van voetbaltalenten die al jong vertrokken naar een buitenlandse topclub. Net zoals Kevin Franck die op zijn zeventiende van Gent naar Real Madrid kon.

"Toen kwam het telefoontje van een makelaar, die zei van; Wat zou je doen moest je kunnen kiezen tussen een Renault Clio en een Mercedes. Je bent 17 jaar, je impulsieve reactie is; dan ga ik voor die Mercedes. Dan is het in het hoofd moeilijk om de rust te bewaren. Tussen het telefoontje en de uiteindelijke overeenkomst zaten maar twee weken."

2 jaar later stond Kevin terug in België, zonder club. Hij was uit de boot gevallen, zowel in Spanje, als in België. Vandaag speelt hij bij vierdeklasser TK Meldert.

 

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra