In het spoor van Erik Dejaeger: de pedofiele pater

Dinsdag 8 oktober - Over 4 weken begint in Nunavut, een uitgestrekte provincie in het noorden van Canada, het proces tegen de Vlaamse pedofiele pater Eric Dejaeger. De schrik van de Canadese eskimo’s staat terecht voor 78 feiten: aanranding, verkrachting, opsluiting en zelfs seks met dieren. Vandaag nog, zoveel jaren later, wordt het in de ijskoude streek nog kouder als de naam van Dejaeger valt. “Ik was een jongetje van 10. Elke nacht heeft hij mij misbruikt. Ik moest zelfs andere kinderen naar hem toebrengen”, vertelt één van zijn slachtoffers. “Hij toonde mij zijn zakmes en zei dat ik er met niemand mocht over praten”. In een gesprek met Telefacts-reporter Ezra Eeman doen een aantal Inuit-slachtoffers van Dejaeger voor de allereerste keer hun verhaal.

Midden jaren 90 slaat Dejaeger op de vlucht voor het Canadese gerecht. Hij vlucht naar België en vindt onderdak bij zijn collega’s van de Orde van de Oblaten. Jarenlang hebben zij volgehouden dat ze niet wisten dat Dejaeger gezocht werd en zelfs geseind stond bij Interpol. Maar vandaag, in Telefacts, geven ze openlijk toe dat ze op de hoogte waren. Waarom hebben ze zolang gezwegen?

Eeman dompelde zich maandenlang onder in het dossier van pater Eric Dejaeger. Het leidde tot een onthutsende roadtrip die hem van Dejaegers geboorteplek Roeselare tot in het hoge noorden van  Canada bracht.

Telefacts trok ook naar de gevangenis waar Dejaeger wacht op zijn proces. De onthullingen in de zaak Erik Dejaeger, dinsdag in Telefacts om 21u45.

“Meldpunt voor slachtoffers van misbruik en geweld” : Wie zelf slachtoffer is van seksueel misbruik, kan anoniem terecht op het gratis nummer 1712 of op www.1712.be. Dat is het meldpunt van de Vlaamse Overheid voor slachtoffers van misbruik en geweld. Het nummer verbindt automatisch door met een professionele hulpverlener van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) of iemand van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling.  De hulverleners zijn bereikbaar tijdens de kantooruren tussen 9 en 17 uur.