Ik ben 15 en ik word monnik

10/09/2013 - 16:48

Dinsdag 10 september - Naast de eerder aangekondigde reportage over de namaakindustrie in België, speelt Telefacts kort op de bal door vanavond, dinsdag 10 september 2013, een reportage te brengen over de 15-jarige Giel. Deze tiener vertrekt immers eind deze week, vrijdag 13 september 2013, naar India om er boeddhistische monnik te worden. Telefacts volgde hem tijdens zijn laatste dagen in ons land.

Giel is een doodgewone jongen uit een doodgewoon dorp: Sint-Laureins. Of zo lijkt het toch. De jongen is immers sinds hij zes jaar is gebeten en gepassioneerd door het boeddhisme. En dat gaat heel ver, want nu vrijdag vertrekt de jongen naar een Tibetaans klooster in India waar hij een monnikenopleiding zal volgen en de aartsmoeilijke Tibetaanse taal zal leren.

De tiener  neemt zo afscheid van zijn Westerse leven en van zijn naam. Giel heeft vanaf volgende week een nieuwe naam: Lobsang Nyima. Via zijn tablet zal hij nog contact hebben met zijn mama die hem inleidde in het boeddhisme, maar zijn vrienden op de zwem- en golfclub laat hij achter zich. Net als de computergames waar hij zo graag mee speelt. “Ik zal het soms moeilijk hebben, zeker in het begin. Maar al het materiële ga ik daar niet missen. Ik ben er in goed gezelschap.”

Cathérine Moerkerke, die sinds deze week ook fulltime reporter is bij Telefacts, wilde weten waarom de jongen op zo’n jonge leeftijd deze drastische en uitzonderlijke beslissing neemt. Ze liet zich twee dagen onderdompelen in het gezin uit Sint-Laureins.

Een indringend portret van een bijzondere, maar op het eerste gezicht doodgewone jongen. Vanavond, dinsdag 10 september 2013 om 21.45 in Telefacts.

 

Ontdek meer over Telefacts Zomer

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra

Andere programma's