Hoe kan je zo goedkoop mogelijk leven?

Dinsdag 7 oktober - Telefacts doet de test en stapt mee in de deeleconomie. Het principe is eenvoudig: alles wat je niet meer nodig hebt, geef je gratis weg of deel je met anderen. De initiatieven verlopen via het internet en zijn makkelijk bereikbaar. Cathérine Moerkerke huurt een flat en gaat op zoek naar gratis meubelen en werkmateriaal. Ze bekijkt of ze zonder veel geld uit te geven, een week lang kan leven. Een zetel zoeken, autodelen, een warme maaltijd kopen voor een klein prijsje, alles is blijkbaar mogelijk.

Maar wat is deeleconomie nu precies? De financiële crisis van 2008 heeft mensen doen nadenken. Hoe kunnen we ons leven -zonder veel geld uit te geven- toch organiseren? En moeten we absoluut altijd alles zelf kopen of zijn er ook diensten en producten die we met anderen kunnen delen? Ja, zo blijkt. Samen met het succes van internet en sociale media, volgde de doorbraak van honderden deelinitiatieven. Angelo Meuleman, expert deeleconomie: “Deeleconomie is een nieuw economisch model gebaseerd op toegang tot iets. Iets kunnen gebruiken in plaats van bezit. Mensen gaan dus samen dingen delen of aan mekaar ontlenen.”

Freecycle, Peerby, Autopia, Thuisafgehaald: het zijn maar enkele initiatieven die elke dag groter worden. Exacte cijfers voor Vlaanderen zijn er niet, maar in Groot-Brittannië maakt nu al 1 op de 4 mensen gebruik van deeleconomie via het internet. En experts zijn er van overtuigd dat ook bij ons steeds meer mensen zullen instappen in zo’n initiatief. Catherine Van Holder: “Ik denk zeker met de nieuwe technologie en met de manier waarop we vandaag proberen te leven dat het nog een groei zal kennen.”

Al komt er ook kritiek op grote spelers zoals Uber, de alternatieve taxidienst. Of Airbnb, voor reizigers die een kamer zoeken. Angelo Meuleman: “Er zijn zeker kanttekeningen te maken. Sommige initiatieven zijn zo groot geworden dat ze voorbij gaan aan het basisprincipe van gewoon delen.”

Hoe kan je zo goedkoop mogelijk leven? Dinsdag in Telefacts om 21.40 bij vtm.

 

In de reportage vernoemde Cathérine enkele interessante websites.
Wij zetten voor jou nog even alle websites op een rij: 

  • Peerby: Om makkelijk en snel spullen te lenen bij je buren.
  • Freecycle: Online weggeefwinkel op Facebook. Het gaat om pagina's per stad of regio.
    Bvb. Freecycle Gent, Freecycle Antwerp,... 
  • Autodelen: Informatie en hulp i.v.m. particulier autodelen.
  • Weggeefwinkel Rabot: Facebookpagina met info over de weggeefwinkel.
  • Via Thuisafgehaald kan je maaltijden delen.
  • Gedeelddoor: Pagina van ‘Netwerk Bewust Verbruiken’ met overzicht van allerlei initiatieven.