Het mysterie van vlucht MH370

Woensdag 2 april - De verdwijning van het Maleisische vliegtuig MH370 is één van de grootste mysteries uit de moderne luchtvaart. Wat is er gebeurd aan boord? Ligt een technisch mankement aan de basis? Heeft de piloot bewust iedereen meegesleurd in de dood? Of hebben terroristen het toestel vanop een afstand gehackt?

Op 8 maart stijgt op de luchthaven van Kuala Lumpur in Maleisië, vlucht MH370 op met 227 passagiers aan boord. Bestemming: Bejing. Maar kort daarna verdwijnt het toestel van de radar en vandaag, ruim 3 weken later, is het nog altijd niet teruggevonden. Dankzij satellietfoto’s en zoekacties met speciale vliegtuigen zijn intussen wel mogelijke wrakstukken ontdekt in de Indische Oceaan, ten zuidwesten van het Australische Perth. Maar hoe is het vliegtuig daar geraakt zonder dat iemand aan de grond iets heeft opgemerkt? Hoe komt het dat alle gps- en communicatie-instrumenten plots ‘dood’ waren?

Technisch falen wordt zo goed als uitgesloten. De achtergrond van de piloten is gecheckt en voorlopig wijst niks erop dat zij achter de verdwijning zouden zitten.  Kan het dan een terroristische aanslag zijn? Is het mogelijk om een vliegtuig te cyberhacken zodat het onbestuurbaar wordt en alle instrumenten uitvallen? “Als dat het geval is, zal dit de manier waarop we vliegen voorgoed veranderen”, legt een expert uit.

In Telefacts Laat overlopen luchtvaartdeskundigen alle mogelijke scenario’s over wat er kan gebeurd zijn aan boord van het vermiste vliegtuig.

Het mysterie van vlucht MH370.
De keuze van Cathérine, woensdag in Telefacts Laat om 22.10 uur bij vtm.