Waarom vrijen wij?

Dinsdag 16 september - Waarom hebben we seks? Omdat het een biologische impuls is of gewoon omdat we het leuk vinden? Vrijen we om ons voort te planten? En is seks een basisbehoefte of kunnen we perfect zonder?

7 seksuologen van de Universiteit van Gent hebben het grootste onderzoek ooit gedaan naar de vraag waarom we vrijen. Ze hebben meer dan 5.000 mensen ondervraagd over het intiemste deel van hun leven. En opmerkelijk: er zijn maar liefst 237 motieven om te vrijen.

Kim Van Cleempoel, seksuologe: “237 motieven dat is veel, maar al die motieven worden in 4 grote groepen ingedeeld. Fysieke redenen, emotionele redenen, om je doel te bereiken of om je onzekerheid te verstoppen. Fysieke redenen bijvoorbeeld omdat vrijen leuk is, opwindend. Emotionele redenen omdat je je man of vrouw graag ziet en dat wil tonen. Als je een job wil en met de baas seks hebt, dan gebruik je seks om je doel te bereiken. Er zijn ook mensen met een laag zelfbeeld die met seks hun eigenwaarde willen verhogen.”

Telefacts legt de resultaten voor aan jongeren, senioren, mensen die ziek zijn. Hoe gaan zij om met seks? Hebben jongeren een vertekend beeld van seks omdat ze te veel porno kijken? En wat als we onder stress staan door ons werk, ons gezin, ziekte? Heeft dat een invloed op onze prestaties onder de lakens?

Volgens bioloog Dirk Draulans is seks alvast verslavend. Draulans: “Seks zet een aantal hormonen vrij waar je op een bepaalde manier verslaafd aan kan raken. Die hormonen kunnen een soort cocaïne- of heroïne-achtig effect hebben in onze hersenen. Het hormoon dat vrijkomt bij een orgamse, oxytocine, kan echt de band tussen mensen versterken en een gelukzalig gevoel geven. Dus dat speelt zeker een rol bij de vraag waarom we vrijen.”

De -vaak verrassende- resultaten van het seksonderzoek, dinsdag in Telefacts om 21.40 bij vtm.