Het geheime leven van Uri Geller: helderziende wordt spion

Woensdag 5 maart - Uri Geller verbaast nog steeds de wereld door lepels, messen en andere metalen voorwerpen te buigen met zijn gedachten. Gewoon door ernaar te kijken! De Israëliër is al meer dan 40 jaar illusionist en werkte mee aan verschillende tv-programma’s en stunts. Maar uit pas vrijgegeven archieven blijkt dat de man in de jaren ‘70 wellicht ook werd ingezet als geheim wapen bij militaire operaties van de Amerikanen en hun bondgenoten.

In de jaren ‘60 en ‘70 staat de wereld onder hoogspanning: de Verenigde Staten en de Sovjetunie zijn verwikkeld in een nucleaire machtsstrijd. Beide machtsblokken hebben overal ter wereld spionnen zitten die  op alle mogelijke manieren informatie proberen te ontfutselen aan de vijand. De inlichtingendienst CIA krijgt de helderziende Geller in het vizier. Als de man lepels kan buigen vanop afstand, zou het misschien kunnen dat hij ook militaire systemen kan ontregelen? Geller zijn gaven worden uitgebreid wetenschappelijk getest. En telkens blijkt uit die proeven dat Geller meer kan dan een doorsnee mens. Wanneer in 1976 bv. een vliegtuig vol Israëli’s wordt gekaapt door Palestijnen, wordt Geller ingeschakeld om de kaping te verijdelen. Het plan lukt.

In de reportage praat Uri Geller over zijn rol bij speciale missies van de CIA en de Israëlische Mossad.

Het geheime leven van Uri Geller is een onthullende reportage over hoe inlichtingendiensten en het leger gebruik maken van helderzienden. Ook vandaag nog.

De keuze van Cathérine, woensdag in Telefacts Laat, om 22.35 uur bij VTM.