Het eerste gesprek met Miet Smet over haar rouwproces

24/03/2014 - 18:24

Dinsdag 25 maart - “Ik spreek alle dagen met Wilfried. Tegen zijn buste maar eigenlijk heb ik er geen beeld voor nodig. Ik spreek gewoon elke dag met hem”, vertelt Miet Smet. Ze vertelt voor het eerst exclusief in Telefacts over haar rouwproces, bijna zes maanden na de dood van haar echtgenoot Wilfried Martens. “Ik vermijd alle plekken waar we samen waren, ik kan het niet, ik kan er niet naartoe.” Met VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert blikt Miet terug op haar leven met de ex-premier, op hun huwelijk en op zijn dood.

“Het is veel te kort geweest. Bij ons burgerlijk huwelijk dacht ik: nog 15 jaar. Nu zou ik al blij geweest zijn met 10 jaar, maar kijk… het heeft niet mogen zijn.” Miet vertelt hoe ze haar zieke echtgenoot in die laatste weken van z’n leven hielp afscheid nemen van al wat hem dierbaar was. Ze reden ook uren rond in het Meetjesland, zijn geboortestreek waar hij zeer aan gehecht was.

De aftakeling ging razendsnel. Op intensieve zorgen zei Wilfried tegen 1 van z’n vrienden dat hij begon te begrijpen waarom sommige mensen om euthanasie vragen. “Hij is gestorven op 9 oktober, op heel korte termijn. Wilfried at niet meer, kon bijna niet meer spreken. Het is zeer snel gegaan”, vertelt Miet. Aan het graf van Wilfried Martens ligt sinds kort een speciale grafsteen met daarop hun beide namen, een teken van verbondenheid voor altijd. “Ik hield van hem zoals hij was. Ik heb er niets aan willen wijzigen of moeten wijzigen. Hij was goed zoals hij was”, aldus Miet. 

Het eerste gesprek met Miet Smet over haar rouwproces, dinsdag om 21.50 bij VTM.

Ontdek meer over Telefacts Zomer

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra