TRAILER: "Goed geplaatst"

Dinsdag 14 mei - Het aantal jongeren dat wordt geplaatst, stijgt elk jaar. Momenteel zijn er zo’n 27.000 kinderen die door de bijzondere jeugdzorg worden opgevolgd. Claire was tot 9 maanden geleden, 1 van hen. Sinds haar 9e zat Claire in voorzieningen, omdat Jeugdzorg vond dat de leefomstandigheden thuis niet goed voor haar waren. "Ik herinner me nog dat de jeugdrechter me zei dat een meisje van mijn leeftijd niet mocht opgroeien in een situatie zoals die was bij mij thuis."

Op haar 18e staat Claire op een belangrijk keerpunt in haar leven. Ze verlaat de voorziening waar ze 9 jaar zat, en gaat op kot in Leuven. "Ik kijk er naar uit. Eindelijk kan ik alles zelf beslissen. Maar langs de andere kant, is het ook een vreemd gevoel."

Jongeren die in de jeugdzorg zitten, hebben vaak onterecht te maken met vooroordelen. Ze zouden crapuul zijn, crimineeltjes. Jeugdrechter Nicole Caluwé, balie Mechelen nuanceert: "Als er hier een zitting doorgaat, dan heeft 20 % van de jongeren effectief een misdrijf heeft gepleegd. Wat vaak wordt vergeten is dat dus 80 % van de jongeren hier zit omwille van de situatie waarin ze zitten. Een situatie waarvoor ze zelf niet gekozen hebben."

Telefacts volgt Claire van instelling naar kot, 9 maanden lang. "Het is nu dat ik weg ben uit de instelling, dat ik inzie hoe goed het voor me is geweest. Als ik niet was geplaatst, dan weet ik niet hoe ik nu zou zijn. Ik wil het me niet eens inbeelden…"