Het beste klimteam ter wereld, is Belgisch

01/10/2012 - 16:30

Dinsdag 2 oktober - België is niet het typische bergbeklimmersland bij uitstek. De hoogste bergtop is 695 meter.

Nochtans zijn Sean Villanueva en Nicolas Favresse, 2 jonge dertigers de absolute wereldtop in één van de meest extreme en gevaarlijke sporten, Big Wall Climbing: het beklimmen van hoge steile rotswanden op een geïsoleerde plek. Het duo reist de hele wereld rond op zoek naar bergen die nog nooit beklommen zijn. Ze hebben er al expedities opzitten in de Verenigde Staten, Chili, Pakistan en Canada.

Sean en Nicolas kennen elkaar door en door en vertrouwen elkaar blindelings. En dat moet ook wel. Ze weten steeds wanneer ze aan een expeditie beginnen, maar niet wanneer die eindigt. Hiervoor zijn ze te afhankelijk van de weersomstandigheden. “We bevestigen hangmatten tegen de wand. Na een zware klimdag installeren we alles, met soms een diepte van 500 meter of meer onder ons… De eerste dag dat je vast zit in de tent ben je tevreden, want je bent stik kapot. Je hoort de regen of de sneeuw op het tentzeil vallen. Je geniet in je slaapzak van een rustige ochtend. De tweede dag begint het te knagen en de derde dag word je helemaal gek. Die hangende tentjes zijn echt heel klein, twee meter op één meter...”

Sean en Nicolas kennen elkaar bijna 20 jaar. Ze bereiden zich samen voor en doen niets zonder elkaar. Hun succes is grotendeels gebaseerd op hun grenzeloos vertrouwen. Zo ook hun expeditie naar Groenland waar ze een 1000 meter hoge rotswand willen beklimmen die in de bergsport wordt omschreven als de ‘Impossible Wall’.

Vorig jaar wonnen ze de Piolet d’Or, de hoogste onderscheiding die je als klimmer kan behalen.

 

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra