Exclusief voor Telefacts: Kardinaal Danneels openhartig

Dinsdag 19 maart - Het was een opvallend beeld vorige week woensdag, toen Paus Franciscus I op het balkon boven het Sint-Pietersplein verscheen. 2 meter links van de nieuwe machtige man van de katholieke kerk, stond de Belgische kardinaal Godfried Danneels. Prominent vooraan. “ Jullie zullen nog van hem (Franciscus)verschieten”, zegt kardinaal Danneels. Hij is zichtbaar opgetogen met de keuze voor Jorge Mario Bergoglio.

Danneels nam voor de tweede keer in zijn leven deel aan het Conclaaf dat de nieuwe paus verkiest. “Dat is heel eigenaardig. Het is een grote zware deur, er is vanbinnen een soort grendel aan. Dat valt in het slot en je hoort dat, dat is akelig een beetje. In de sixtijnse kapel, de deur die toegedaan wordt, nu zitten we vast en opgesloten, het is eigenaardig.”, vertelt kardinaal Danneels. “Het is een apart gevoel om daar binnen te komen met al de kardinalen, de electoren. Je kijkt al onmiddellijk op de fresco van Michelangelo: Het Laatste Oordeel .   Je kunt er niet naast kijken, ik was toch wat gestresseerd, want er hangt heel veel vanaf. Vooral dat gevoel van: wie zijn wij hier eigenlijk ? Een paus kiezen voor heel de wereld…”.

In een exclusief interview voor Telefacts vertelt Godfried Danneels aan vtmnieuws-journalist Barend Leyts over zijn 48 uur in het Conclaaf, zijn relatie met paus Franciscus en de moeilijkheden van het recente verleden.

Het interview werd dit weekend afgenomen in Rome en wordt dinsdag uitgezonden in Telefacts.