En toen wandelde Marc Herremans weer…

05/11/2012 - 14:00

Dinsdag 6 november - Er is hoop voor mensen met een beschadigd ruggenmerg die ervan dromen om ooit weer te kunnen stappen. Een Amerikaans bedrijf heeft een robotpak ontwikkeld voor dwarslaesiepatiënten. In de Verenigde Staten gebruiken tientallen revalidatiecentra de spitstechnologie al dagelijks. In ons land kreeg ex-triatleet en dwarslaesiepatiënt Marc Herremans de primeur en Telefacts was erbij.

“Ik ben het gewoon om hem recht te zien staan, want Marc staat nu elke dag recht. Maar dat stappen, dat doet wel iets, dat is wel speciaal”, zegt Griet Dingemans, de hoogzwangere vriendin van Marc.

Andreas Wierzynski, Marcs persoonlijk masseur, heeft zelfs moeite om de tranen te bedwingen. Tien jaar lang heeft hij Marcs gewrichten soepel gehouden zodat zijn lichaam klaar zou zijn voor de dag dat hij opnieuw zou stappen. “De droom komt uit, voor ons is het niet echt belangrijk hoe die loopt. Hij loopt, dat is een groot succes.”

In de Verenigde Staten en in Japan zijn robots al meer ingeburgerd dan in West-Europa, maar ook Vlaanderen gelooft in de toekomst van de roboticatechnologie. “Op de VUB en de KULeuven zijn we pas gestart met het MIRAD-project”, legt professor en roboticaspecialist Bram Vanderborght uit. “Dat project wil ondersteunende roboticatechnologie ook in Vlaanderen ontwikkelen.” Vanderborght is er vast van overtuigd dat we robots en robotpakken binnen enkele jaren ook bij ons zullen opduiken in het straatbeeld.

Je hoeft trouwens geen topatleet te zijn om met zo’n robotpak te wandelen. Dat bewijst Alfons Mispelters, een 58-jarige binnenhuisinrichter die anderhalf jaar geleden verlamd raakte na een spontane bloeding in zijn ruggenmerg. “Op een gegeven moment zegt iedereen dat het niet meer zal lukken. Dan draai je die knop ook om. Dan weet je dat het niet meer kan. ’t Is daarom dat ik ook die uitdaging wil aangaan.”

Voor Marc Herremans kon dit robotpak op geen beter moment naar België komen. “Nu bewegen die beentjes in de buik van mijn vriendin en ik stap nu ook rond. Niet op de manier waarop ik het altijd dacht, maar wel op de manier dat het mogelijk is...”

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra