Een rustige oude dag?

Dinsdag 16 oktober - Vlaanderen vergrijst!  Dat zorgt voor onheilsberichten over onze pensioenen en onze ouderenzorg. Daar komt nog eens bij  dat er vandaag  meer dan 60.000 senioren op een wachtlijst staan voor een rustoord.  De vraag naar bedden blijft maar stijgen.

 

Om ieder een plaats te verzekeren  moeten er jaarlijks 3000 bedden bijkomen in de ouderenzorg.  Een aantal dat niet gehaald wordt.  In 2011 werden er maar 850 bedden opgeleverd.

Wie geluk heeft en toch een plaats krijgt, moet zijn spaarcenten aanspreken. Een gemiddeld pensioen dekt de kosten van het goedkoopste rusthuis niet.

Bewoonster Bernisse Kesteleyn: “Als je niet gespaard hebt dan moet je de kinderen aanspreken en je huis verkopen uit nood… Om goedkoop te zijn moet je hier niet meer komen. En toch is het hier een home van het OCMW.”

 

Wie zeker wil zijn van een rustige oude dag kan maar beter op tijd beginnen sparen.

Pieter Van Herck, Itenera Institute: “Het is het opportuun dat je je begint voor te bereiden en dat je beseft dat je niet alleen meer op de overheid kan rekenen voor je oudere dag. Men zal in ieder geval zelf een zwaardere financiële bijdrage moeten maken. Dat is nog altijd iets wat wij in België nog niet gewend zijn.

 

Doordat de plaatsen zo schaars zijn, kunnen er hoge prijzen gevraagd worden.  De huurprijs voor een doorsnee serviceflat loopt al snel op tot 1200 euro per maand, dit zonder extra kosten.

 

Jos Anthonis is 88 jaar en heeft een pensioen van 1300 euro per maand.  Een serviceflat is voor hem onbetaalbaar.

Wij hebben heel ons leven afgedragen voor ons pensioen. Van mijn 16 jaar tot mijn 65. Meer kan men niet doen denk ik. Een oplossing? Of die er komt dat weet ik niet. Maar binnen een jaar zullen we er nog slechter aan toe zijn. Daar moet je niet aan twijfelen. Dan zullen we wel ergens naar een home moeten gaan waar het betaalbaar is. Als er plaats is tenminste.“