Anorexia: plots is het hele gezin ziek

Dinsdag 1 oktober - Plots eet je kind minder en blijkt het ziek te zijn. Diagnose: anorexia. Het kan in élk gezin gebeuren. Op de afdeling “Eetstornissen” van de Kinder- en Jeugdpsychiatrie pakken ze het nu helemaal anders aan. Daar vinden ze dat het hele gezin onder de ziekte lijdt. En dus worden ook de ouders, broers en zussen geholpen. Telefacts mocht als eerste de gezinssessies filmen.

Een kind dat een eetstoornis heeft, weegt op het hele gezin. Elke keer de familie aan tafel gaat is er stress. “Heel het gezin is ziek en je kan nergens terecht”, zegt de papa van Isabelle in Telefacts. Maar in de Eetstoornis-afdeling van de Antwerpse ziekenhuizenkoepel ZNA proberen gezinnen sinds kort samen te genezen. Kinderpsychiater Femke Van Hooren: “Wij hebben misschien expertise in eetstoornissen, maar de ouders kennen hun zoon of dochter het best. We proberen hen van hun hulpeloos en machteloos gevoel af te helpen”.

Telefacts volgde twee gezinnen die de nieuwe therapie volgen een jaar lang. Hoe zwaar weegt de eerstoornis op het gezin? Hoeveel kracht halen ouders, broers en zussen uit de sessies? Hoe vechten ze samen voor die kilo meer?

 
Het antwoord op uw vragen.
Dinsdag, in Telefacts.

 

Wie meer informatie wil over de familietherapie kan terecht bij ZNA Universitaire Kinder- en jeugdpsychiatrie op het nummer 03/280 49 00.
Gezinsleden en vrienden van jongeren met een eetstoornis zijn ook welkom op www.anbn.be, de website van de vereniging Anorexia-Nervosa Boulemia Nervosa (AN-BN). Dat is een zelfhulpgroep door en voor gezinsleden van personen met een eetstoornis, uniek in Vlaanderen.