Drugs uit China

17/10/2012 - 08:00

Woensdag 17 oktober - Politie en douane maken zich zorgen over de grootschalige invoer uit China van ruwe grondstoffen om drugs meer aan te maken. “Dit jaar alleen hebben we op de luchthaven van Zaventem 8,5 ton apaan in beslag genomen”, zegt Pol Meuleneire van de douane. Op zich is apaan niet verboden, het product werd vroeger in de verfindustrie gebruikt, maar drugscriminelen hebben ontdekt dat apaan relatief makkelijk om te zetten is in het verboden BMK. Dat is een basisingrediënt om amfetamines en speed mee aan te maken. “Apaan is de nieuwe trend”, zegt Benny Van Camp van de cel drugs van de federale politie. “Er was een dipje in de productie van synthetische drugs, omdat de basisproducten zoals BMK nauwelijks nog verkrijgbaar waren. Met apaan hebben criminelen een perfect legaal product om weer drugs aan te maken.”

Het is niet de enige manier waarop drugstrafikanten proberen de wetgeving te omzeilen. Van Camp: “Criminelen screenen onze wetgeving, kijken wat legaal is en wat niet. Ze veranderen in hun producten enkele molecuelen en gooien het product op de markt. Wij staan daarmachteloos tegenover.”

Deze nieuwe synthetische drugs zijn levensgevaarlijk omdat de samenstelling is veranderd. In Telefacts Crime getuigen nabestaanden van een slachtoffer van zo’n dodelijke synthetische drug.

Telefacts Crime, woensdag 17 oktober ’12 om 23u bij vtm

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra