Dromen van Dubai

27/08/2012 - 08:00

Dinsdag 28 augustus - Voor veel Europeanen is Dubai, één van de Verenigde Arabische Emiraten, het aards paradijs. Elk jaar komen er zo’n 15 miljoen toeristen zich vergapen aan dit Arabische sprookje zonder einde… Een ongekende luxe, enorme zandstranden, adembenemde wolkenkrabbers, een shoppingparadijs zonder voorgaande… en bovendien schijnt de zon er het hele jaar door.

In 2002 besliste Sjeik Rashid bin Saeed Al Maktoum dat ook niet-ingezetenen van de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) er een eigen huis mochten bezitten. De economische ontwikkelingen kwamen in een stroomversnelling. Slechts één hindernis moest nog worden genomen voor een gunstige ontwikkeling van de toerismesector : Er was te weinig strand. Baggermaatschappijen werden ingehuurd. Palmeilanden werden aangelegd en het ene bouwproject volgde het andere op. Momenteel telt het emiraat zo’n 820 km kust in plaats van de oorspronkelijke 60km. Sindsdien hebben zo’n 100.000 Britten er geïnvesteerd in de hoop hun droomhuis te vinden. Maar 4 jaar geleden sloeg de economische crisis toe en de vastgoedmarkt in Dubai viel in elkaar. Hiermee verloren heel wat investeerders hun spaargeld en blijft er niet meer veel over van hun investeringen. Christine en Dieter Glazer zijn slachtoffers van deze crisis. Ze betaalden een 70.000 euro voorschot voor een appartement in een overdekt wintersportgebied in de woestijn. 4 jaar later is er nog steeds niets gebouwd. Hun geld zijn ze kwijt. In 2008 verhuisden John en zijn vrouw samen met hun kindje naar Dubai. Hij had er een goed betaalde job bij een reclamebureau en hij betaalde z’n huis en auto, naar lokale gewoonte, met gepostdateerde cheques. Maar na 6 maanden kwam zijn werkgever in de problemen en werd John ontslagen. De reeds uitgeschreven cheques konden niet meer gedekt worden. John had 2 keuzes: vluchten of een celstraf riskeren. En begin 2010 jaar werd ‘s werelds hoogste wolkenkrabber Burj Khalifa ingehuldigd. Maar dit gebeurde in mineur. Het gebouw stond zo goed als leeg…

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra