DNA liegt niet

Dinsdag 9 oktober - Voor 300 dollar (230 euro) kan je je DNA laten testen bij een commercieel Amerikaans geneticalaboratorium. Even in een potje spugen, opsturen en drie weken later weet je wie je bent, waar je dna-verwanten leven en besef je wat je kan te wachten staan.

“ Dit soort DNA-analyses geven een beeld van je erfelijkheidsfactoren. Het gaat om ‘probabiliteit’, met andere woorden hoeveel kans heb je om bv. een bepaalde kanker, Alzheimer, Parkinson, etc…te krijgen”, legt Wim Van Criekinge, professor Bio-informatica aan de UGent, uit.

“ Het kan kloppen”, zegt acteur en radiomaker Kurt Rogiers. “ Ik weet wat er zoal in de familie zit en ik weet waar ik gevoelig voor ben. Volgens de analyse zit dat er redelijk ‘boenk’ op. Echt straf”.

Kurt Rogiers, Francesca Vanthielen en de broers Staf en Matthias Coppens, lieten op vraag van Telefacts hun DNA-testen.

“ Man, dat meent ge niet? Dat zou ik echt niet willen krijgen”, zeggen de broers Coppens, terwijl ze de resultaten bekijken. “ Wij zijn hypochonders. Het boezemt angst in om te zien wat er ons allemaal kan te wachten staan op medisch vlak”, vertelt Matthias Coppens. “ En toch wilden we het weten”.

Meten is weten, vindt ook Professor Van Criekinge.” Hoe meer we weten, hoe beter. Want dan kan je er tenminste mee aan de slag. Als je het niet weet, kan je er ook net op tijd iets aan doen”.

Maar wat met de privacy ? Alle gegevens komen in een databank en zijn-weliswaar beschermd- online te raadplegen. Maar als die gegevens ooit openbaar worden gemaakt kunnen bv. ook werkgevers en verzekeraars die informatie raadplegen…

En willen we eigenlijk wel weten wat ons te wachten kan staan?

DNA liegt niet: de DNA-resultaten van 4 BV’s, vanavond in Telefacts