De slachter van Canada

Woensdag 24 september - Volgende week maandag start in Montréal Canada het proces tegen Luka Magnotta, de slachter van Montréal. Hij staat terecht voor de beestachtige moord op een 33-jarige Chinese student, nu twee jaar geleden. Magnotta zou de man gefolterd en vermoord hebben. Nadien sneed hij het lichaam in stukken en stuurde hij verschillende lichaamsdelen op naar politici, onder andere naar de Canadese premier. Telefacts Laat kruipt in de geest van één van de meest lugubere moordenaars van de afgelopen jaren.

Op 29 mei 2012 deed een bewoner van de Canadese stad Montréal op een ochtend een verschrikkelijke ontdekking op een parkeerplaats. “Er stond een vreemde kist waar een zwerm vliegen rondhing”, vertelt Mike Nadeau in de reportage. “Toen ik dichterbij kwam, zag ik dat er een hoofd zonder lichaam inzat. De stank was niet te harden.”

Een dag later belanden lichaamsdelen van de vermoorde man per post op de hoofdkwartierer van een aantal politieke partijen. De politie heeft een aanwijzing dat de dader een zekere Luka Magnotta is, een 30-jarig ex-model en ex-pornoacteur. Thuis bij Magnotta vindt de politie video’s van de foltering en de moord op de Chinese student. “Zelfs de meest geharde speurders hadden dit nog nooit gezien. Ze walgden ervan”, verduidelijkt inspecteur Ian Lafréniere, van de politie van Montréal. “De sadist die dit had gedaan had zelfs de amputatie van de ledematen en het hoofd gefilmd.” Al snel blijkt dat Magnotta ziekelijk verslaafd is aan aandacht. “Toen de ledematen naar politieke partijen werden opgestuurd, wisten we meteen dat we hier niet met een doorsnee seriemoordenaar te maken hadden. Dit ging om de meest weerzinwekkende manier van aandacht zoeken”, vertelt Clint Van Zandt, een ex-profiler van het FBI.

Magnotta zelf was naar Europa gevlucht en kon 10 dagen na de moord gearresteerd worden in Berlijn. Hij ontkent de feiten.

In de reportage reconstrueert Telefacts Laat de perverse persoonlijkheid van Luka Magnotta aan de hand van kroongetuigen en tal van video’s die hij zelf op internet postte doorheen de jaren. “Hij had sinds zijn jeugd maar één grote droom: wereldberoemd worden, op welke manier ook…”, aldus getuigen. 

De Slachter van Canada, woensdag 24 september in Telefacts Laat.