De schande van Sotsji

Woensdag 29 januari - Sotsji, het Russische equivalent van de Cote d’Azur, is de favoriete badplaats van de decadente en rijke Russen. Er staan palmbomen, peperdure villa’s en de mooiste Russische modellen flaneren er over de boulevards. In de 10-tallen exclusieve clubs en discotheken kost een fles champagne makkelijk een paar duizend euro. En er wordt niet op een liter meer of minder gekeken.

Sotsji heeft een subtropisch klimaat en is de plek waar de Russische president Vladimir Poetin gaat feesten… en skiën. En precies daarom moést en zou Poetin in dit paradijs de Olympische winterspelen organiseren. Een waanzinnig idee, want Sotsji heeft geen enkele Olympisch infrastructuur. Maar met een budget van ruim 30 miljard euro overtuigde Poetin het Olympische Comité dat het zou lukken. 

Om zijn megalomaan plan door te drijven worden de huizen van duizenden mensen gesloopt. Op die plekken worden stadions, ijspistes, bobsleebanen, 5-sterren hotels en zelfs een nieuwe luchthaven gebouwd.

De gewone inwoners van Sotsji hebben geen keuze: ze moeten opkrassen. 

De reportage toont de twee gezichten van Sotsji: de bling-bling van de rijke Russen tegen de achtergrond van de schande van de Olympische Winterspelen.

 

De keuze van Cathérine, woensdag in Telefacts Laat, bij VTM.