De oorlog om tabak: de miljardenbusiness van de valse sigaretten

25/03/2014 - 23:05

Woensdag 26 maart - De prijs van een pakje sigaretten is in de afgelopen 20 jaar bijna verviervoudigd. En hoe hoger de accijnzen op tabak worden, hoe meer die producten gesmokkeld worden. 

Elke week wordt in ons land, net als in de meeste Europese landen, een tabakswinkel overvallen. En volgens cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie werden vorig jaar in België maar liefst 172 miljoen sigaretten -meestal valse- in beslag genomen.

De sigarettensmokkel is een wereldwijde miljardenbusiness, één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de maffia. Zelfs Al-Qaeda financiert zijn terreuracties met de inkomsten uit de smokkel in tabakswaren. 

In Telefacts Laat wordt de hele handel in valse sigaretten blootgelegd. Undercover op de straathoeken van de grote Europese steden en  in de Chinese fabrieken waar de  valse sigaretten worden gemaakt.

Namaaksigaretten: De miljardenbusiness.

De keuze van Cathérine, woensdag in Telefacts Laat , om 22.10 bij VTM.

 

Ontdek meer over Telefacts Zomer

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra