De olympische droom

24/07/2012 - 20:15

Donderdag 26 juli - China won tijdens de vorige Olympische Spelen 51 gouden medailles, een absoluut record waarmee het de VSA als topsportland van de eerste plaats mee verdreef. 

Dit was echter geen toeval. Vanaf zeer jonge leeftijd worden kinderen en kleuters klaargestoomd voor een olympische carrière.  Hun ouders streven op die manier naar een beter bestaan en willen zowel hun toekomst en die van hun kinderen verzekeren.  Een gouden medaille betekent roem, erkenning en geld.

In de Li Xiaoshuang gymnastiekschool in de stad Xiantao geven 100 kinderen het beste van zichzelf.  Ze trainen er 7 uur per dag gedurende 330 dagen per jaar.  Kinderen vanaf 3 jaar worden aan een strenge selectie onderworpen.  Eens toegelaten tot de school begint de opleiding door China’s beste gymnastiektrainers.

De trainingen zijn keihard en de kinderen ondergaan een Spartaanse opvoeding. Hun leven bestaat uit trainen en studeren.  Voor andere zaken is er geen tijd.

Zeyang en Xu riu lopen hier al 5 jaar school. Ze zijn 9 jaar oud en bereiden zich voor op het provinciaal kampioenschap turnen. Dit is voor hen beiden de ultieme test. De druk is enorm. Indien ze hier een goed resultaat boeken, kunnen ze hun opleiding verderzetten, zoniet stopt hier hun olympische droom en hebben ze 5 jaren voor niets getraind. En daarmee valt ook de hoop op een beter leven voor hun familie in het water.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra