De nieuwste borstreconstructie

Dinsdag 15 oktober - Telefacts gaat dieper in op het nieuws over de mogelijke doorbraak in het dossier van het verdwenen meisje Maddie McCann én brengt een dag voor de internationale Breast Reconstruction Awareness Day een reportage over een compleet nieuwe techniek voor borstreconstructies.

De nieuwste borstreconstructie

 Telefacts liep het afgelopen jaar mee in het operatiekwartier van het Gentse UZ met chirurg Filip Stillaert. In Gent gebruiken ze voor borstreconstructies bij ene groep patiënten een compleet nieuwe techniek: lipofilling. Met vet uit de billen van de patiënten worden borsten opgebouwd die natuurlijk voelen én meegroeien met het lichaam. “Een Rolls Royce-techniek”, noemt dokter Stillaert het.

Het actualiteitenmagazine volgde enkele patiënten van de twee artsen. Nancy Debruyn draagt het BRCA-borstkankergen en beseft dat ze vroeg of laat de ziekte zal krijgen. “Je gaat het krijgen, maar ze weten niet wanneer. Het was een schok toen ik dat nieuws hoorde”. Nancy liet haar borsten preventief amputeren, net zoals Angelina Jolie dat liet doen. “Ik nam de beslissing voor mijn kinderen.”, vertelt Nancy.

Bij Claudine werd een tumor ontdekt. “Met één borst wilde ik niet door het leven gaan. Ik wilde me opnieuw mooi kunnen kleden, en niet nagekeken worden.”

De eerste resultaten zijn uiterst hoopgevend. In het UZ lopen momenteel testen om een vetbank aan te kunnen leggen. Zo moeten de reconstructies met lipofilling in de toekomst nog vlotter verlopen. Op termijn kunnen patiënten dan zelfs in de dagkliniek binnenkomen om hun borsten te laten ‘bijvullen’ via een injectie met lichaamseigen vet. Zonder dat er een invasieve operatie komt bij kijken.

Hoe werkt de nieuwe techniek? Wat is het verschil met de klassieke borstreconstructie? Hoe tevreden zijn de vrouwen met het resultaat? Telefacts geeft het antwoord op uw vragen.

Maddie: de doorbraak?

Komt er zeven jaar na de verdwijning van de Britse kleuter Maddie een doorbraak in het onderzoek? Scotland Yard heeft het dossier opnieuw onderzocht en verspreidde twee robotfoto’s van mogelijke daders of getuigen.

Maddie verdween destijds uit het vakantie-appartement van haar ouders Kate en Gerry McCann in het Portugese Praia Da Luz. Wat gebeurde er destijds? Wat hebben de Portugese speurders toen over het hoofd gezien? En mogen de ouders nog hoop hebben om hun meisje levend terug te zien?

 

Telefacts geeft het antwoord op uw vragen.

 

Morgen, 16 oktober, is het BRA-day of Breast Reconstruction Awareness Day. Dat is een international dag die gewijd is aan de sensibilisering en voorlichting van vrouwen die een borstreconstrucie overwegen. De stichting Beautiful A.B.C. trekt daarom naar Vlaanderen, Brussel en Wallonië en organiseert daar infosessies. Alle informatie vind je op hun website.