De meteoorinslag die niemand verwachtte

03/04/2013 - 07:00

Woensdag 3 april - Op 15 februari laatsleden wordt de stad Tsjeljabinsk in de Russische Oeral getroffen door een meteoriet ter grootte van een dubbeldekker bus. De kracht van de inslag is 30 keer groter dan atoombom op Hiroshima. Door de schokgolf die tijdens de ontploffing vrijkomt, raken 1.200 mensen gewond. De materiële schade bedraagt 25 miljoen euro. Het is de grootste meteoriet die de laatste 100 jaar de atmosfeer binnendringt.

De inslag komt letterlijk als een donderslag bij heldere hemel. Niemand heeft deze natuurramp zien aankomen.

Als per toeval wordt de meteoriet door honderden Russen gefilmd. De beelden werden op Youtube geplaatst en worden een instant succes. Ze werden al 138 miljoen keer bekeken.

Wetenschappers en astronomen maken dankbaar gebruik van deze beelden. Ze trachten na te gaan hoe dit kon gebeuren, en vooral hoe zo’n inslag kan vermeden worden.

Ontdek meer over Telefacts Zomer

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Birgit Van Mol leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra

Andere programma's