De marathonman

"Ik zoek altijd nieuwe uitdagingen. En deze keer was het: kan ik leven van mijn hobby? Nu doe ik drie dingen op een dag: eten, slapen en een marathon lopen."

Sinds 1 januari dit jaar loopt Gentenaar Stefaan Engels (49) elke dag een marathon, elke dag dus 42 Km en 195 meter. Engels is al 25 jaar een duursporter en bezeten door records.

Eerst stortte hij zich op triatlons. Hij liep er ooit 20 op één jaar tijd. Niemand deed ooit beter. Maar zijn ultieme uitdaging was: kan ik 1 jaar lang elke dag een marathon lopen? Voorlopig wel, zo blijkt, hij zit al over halfweg.

In het begin had Stefaan het lastig, zoals de dokters hem voorspeld hadden. Maar na een tijdje begon hij zich aan te passen aan dit ongewone ritme. Sportarts Eddy Spans valt van de ene verbazing in de andere: "De overbelasting verdween, de bloedwaarden herstelden zich en z'n hartritme normaliseerde."

Niemand ter wereld deed Stefaan dit ooit al voor. "We hebben gewoon geen ervaring met dit soort prestaties", zegt Spans. Maar zijn gedrevenheid heeft ook een keerzijde.  "Als hij iets wilt, dan gaat hij ervoor, ten koste van alles. Ook van zijn familie." Stefaan is zich daar ook van bewust: "Ik ben jaren bewust vrijgezel geweest, om het niemand aan te doen met mij te moeten leven. Wat ik doe is niet te combineren met een relatie.