De man die niet ademt

Woensdag 5 november - Stig Severinsen is een wonder van de natuur: hij kan zijn adem onder water 22 minuten lang inhouden. Hij is de enige man ter wereld die dat kan, maar toch wil Stig nog verder gaan. Hij zet zijn leven op het spel om zijn eigen wereldrecord verbreken. 

Stig’s lichaam is uitzonderlijk. Hij heeft een longcapaciteit van maar liefst 14 liter, dat is bijna het driedubbele van een gemiddelde mens. Maar ook mentaal kan hij dingen die enkel de grootste meditatiemeesters hem hebben voorgedaan: “Ik leg mijn organen stil. Alle activiteit. Zo wil ik zuurstof besparen”, vertelt Severinsen.

Wetenschappers gebruiken Stig om onderzoek te doen naar de risicofactoren van hart- en vaatziekten. Professor Greg Whyte: “Hij kan zijn longen volpersen. Hij kan zijn stofwisseling stilleggen. Hij kan zijn angst de baas. Dat is het totaalpakket en dat maakt Stig bovenmenselijk”.

Severinsen heeft al verschillende wereldrecords onder zijn naam staan. Maar hij is steeds op zoek naar een nieuwe grens. Zo heeft hij zijn zinnen gezet op een recordpoging waarbij hij zal proberen 152 meter ver, onder ijsplaat te zwemmen: zonder duikflessen welteverstaan. Voor zijn stunt trekt Stig naar Groenland. Het water is er amper een graad warm en dat maakt de hele onderneming extra gevaarlijk volgens professor Whyte: “Onze capaciteit om te functioneren verdwijnt. Je kunt dus minder kracht ontwikkelen en minder snel zwemmen. Uiteindelijk verlies je het bewustzijn, je verdrinkt en je gaat dood”.  

Maar Groenland is slechts een opwarmer voor het echte werk: de poging om zijn persoonlijk record scherp te zetten. Daarvoor moet Stig in een zwembad proberen om zijn adem langer dan 22 minuten in te houden.

Nooit was kijken naar iemand die zijn adem inhoudt zo spannend.

De man die niet ademt, woensdag in Telefacts Laat bij vtm.