De kroon op New York

09/09/2014 - 13:01

Woensdag 10 september - Begin 2015 -over een klein half jaar dus- zal New York een attractie rijker zijn. Dan opent de 100ste verdieping van het One World Trade Center zijn deuren voor het publiek. Sinds 2006 hebben duizenden mensen gebouwd aan wat de nieuwe trots van New York moet worden. 
Aan de vooravond van de 13de verjaardag van de aanslagen van 9/11, toont Telefacts Laat een unieke reportage over de bouw van het 541 meter hoge One World Trade Center: vanaf de eerste steen tot het hoogste punt.

Kevin Murphy werkte als coördinator van de metaalarbeiders, zeven jaar mee aan de bouw van het One World Trade Center. Hij herinnert zich de hevige discussies over wat er met de plek moest gebeuren. “Sommigen vonden dat er niets gebouwd mocht worden. Maar er moest toch iets komen. We moesten dat wat lafaards ons hadden afgenomen, heropbouwen. Er was geen alternatief.”

Hoofdarchitect Daniel Libeskind en zijn ploeg ontwierpen het One World Trade Center, met als pronkstuk een toren van 541 meter, de hoogste op het Westelijk halfrond. De toren telt 104 verdiepingen en daarbovenop staat een spits van 125 meter. “Die spits heeft verschillende functies”, zegt architect TJ Gottesdiener. “Er is het esthetische van de spits die naar de hemel reikt en er is het praktische, want de spits is de behuizing van allerlei communicatiemiddelen.” 

“Als je me op het puin van 9/11 zou gezegd hebben dat we dit zouden doen, had ik het niet geloofd”, getuigt een brandweercommandant. “Het is echt een baken van hoop.” 

De hele heropbouw van One World Trade Center werd vanuit verschillende standpunten gefilmd. De documentaire is een uniek videodagboek van het herrezen monument: van de eerste steen tot het hoogste punt.

De kroon op New York, woensdag 10 september om 22.35 uur in Telefacts Laat.

 

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

41min
Wo, 13/12/2017
43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra