De Ierse klusjesmaffia

Dinsdag 20 november - Ze werken snel, leveren kwaliteit en geven garantie. Zo beweren ze toch. Ierse aannemers en klusjesmannen die bij mensen thuis aankloppen om het dak of de gevel te reinigen of voor een prijsje een nieuwe oprit kunnen leggen.

Deze Ierse klusjesmannen die zich in heel Vlaanderen aanbieden zijn reizigers. Zigeuners van Ierse komaf die vanuit campings en doortrekkersterreinen opereren en dikwijls in bendes werken.

Alex Raeymaekers uit Leuven ging met hen in zee.“Ze dreven stelselmatig de prijs op. 3000, 3400, 4000 euro… Toen begon mijn frank te vallen. En ik zei: 2200 euro en ik stop ermee. Op dat moment zijn ze heel snel beginnen inpakken en waren ze weg en was ik de sigaar.”

Ook al hebben zeker niet al deze Ierse aannemers slechte bedoelingen, de federale gerechtelijke politie waarschuwt toch om de deur niet voor hen te openen. Hoofdcommissaris Kurt Boudry: “Zodra ze weerstand voelen, schakelen ze over op mondelinge of ernstigere bedreigingen.”

Een opgelichte campinguitbater die anoniem getuigt, weet dat het bedrog van de bendes geen grenzen kent. “Eens je begonnen bent kan het ver gaan. Ik ben het bewijs. Het nog levende bewijs… Alles samen verloor ik tienduizenden euro’s, een klein fortuin…”

Telefacts gaat undercover en gaat na wie deze Ierse klusjesmannen werkelijk zijn.