TRAILER: De hondenmaffia

Dinsdag 21 mei - Vorig jaar werden in ons land 156.643 nieuwe honden geregistreerd. Ongeveer 15 % daarvan komt uit Oost-Europese kwekerijen. Hoewel de wetgeving rond dierenwelzijn en handel in gezelschapsdieren zeer streng is in ons land, worden er nog altijd illegaal pups verhandeld, en dat op grote schaal. “Er zijn mensen die honden invoeren, waar het mogelijk is om een Nederlands, een Belgisch, een Frans paspoort te krijgen. Alles kan. Deze dieren komen dan in dierenwinkels terecht en worden verkocht.”, zegt Luk Vangheluwe, de ondervoorzitter van de Orde der Dierenartsen. Elke hond die het land binnenkomt moet een paspoort hebben en gechipt zijn. Maar in de praktijk wordt ermee gesjoemeld dat het een lieve lust is.

Telefacts gaat undercover naar een hondenkweker die jaarlijks 100-den puppy’s importeert. "Sommigen hebben een paspoort en zijn gechipt, maar anderen nog niet. U zegt maar welk paspoort u wil en ik zorg ervoor", vertelt de man nietsvermoedend. " Met of zonder btw, aan u de keuze".

"Transporten van 300 pups zijn niet abnormaal en binnen de 24 uur is alles weg en niemand zal er ooit van geweten hebben." , zegt een hobbykweker die het reilen en zeilen van de illegale hondenhandel kent. "Het gebeurt echt op extreem grote schaal. Alleen al in België zijn er minstens 10 spilfiguren die daar voortdurend mee bezig zijn."

De spilfiguren zijn gekend, sommigen zijn al eerder geschorst en toch verhandelen ze nog steeds honden. De Orde der Dierenartsen vindt dat de overheid schromelijk tekort schiet. "Wat baat een deftige wetgeving als het controlebeleid compleet faalt?"

Volgens diensthoofd Dierenwelzijn Eric Van Tilburgh is de controle wel degelijk streng genoeg, maar is het per definitie enorm moeilijk om illegale transporten op te sporen. "Onze inspecteurs hebben meer dan genoeg werk met de dierenwelzijnsproblemen die er zo al zijn, laat staan dat ze in de struiken gaan liggen om illegale transporten te gaan opwachten."

Of zoals de gewiekste hondenhandelaar zelf opmerkt op de vraag van onze reporter of hij niet vreest voor controles: "Och meiske, normaal niet. Nooit."