De hel van de Australische jeugdzorg

Woensdag 14 september - Drie opvoeders stormen de cel binnen van een jongen van 13. Ze gooien ‘m op de grond, trekken al zijn kleren uit en knevelen hem. Uren later is op de beelden van de camera in zijn cel te zien hoe het kind compleet getraumatiseerd in foetushouding gaat zitten en op zijn duim begint te zuigen. Dit is geen scène gefilmd in de Iraakse gevangenis Abu Graib, maar de rauwe werkelijkheid van het leven zoals het is in een jeugdinstelling in Australië.

Toen de beelden afgelopen zomer werden uitgezonden in Australië en Groot-Brittannië, zorgden ze wereldwijd voor een schokgolf. Het kostte ook meteen de kop van de Australische minister van Justitie. Want wat jarenlang in de Don Dale-instelling in Australië is gebeurd, tart elke verbeelding. Kinderen, sommigen nauwelijks 10 jaar oud, worden dagenlang in afzondering geplaatst. Tieners worden met handen en voeten aan een rolstoel vastgebonden, kap over het hoofd. En telkens zijn het jonge Aboriginals, de autochtone bewoners van Australië, die het moeten ontgelden.

De beelden in de reportage zijn hard en schokkend, maar de realiteit waarin de geplaatste kinderen jarenlang hebben geleefd is dat des te meer. Telefacts brengt het volledige verhaal over de Don Dale jeugdinstelling met getuigenissen van de kinderen die er de hel hebben meegemaakt.

De hel van de Australische jeugdzorg, woensdag om 22.50 in Telefacts.