De drugbehandelingskamer

Woensdag 13 maart - In de rechtbank van Gent worden drugsverslaafde criminelen op een heel nieuwe manier aangepakt. Ze krijgen een mildere straf als ze afkicken en de bedoeling is dat ze daardoor geen nieuwe feiten meer plegen. We volgen het traject van twee jonge drugsverslaafden, het is een traject met vallen en opstaan.

Stijn is verslaafd aan speed en hij staat in de drugbehandelingskamer voor verschillende feiten: diefstallen, vechtpartijen en het bezit en de verkoop van speed. “Ik was 12 jaar toen ik in contact gekomen met speed. Ik ben bij de verkeerde mensen terechtgekomen en van mijn 13, 14 jaar gebruik ik eigenlijk alle dagen, soms 5 à 6 gram per dag. Het is een gewoonte geworden en mijn leven draaide alleen nog daarrond.” Omdat er Stijn een zware straf boven het hoofd hangt, stemt hij in met een traject om proberen af te kicken.

Volgens Jorn Dangreau, één van de twee voorzitters van de drugbehandelingskamer, is zo’n traject allesbehalve makkelijk. “Een drugsprobleem aanpakken vergt heel veel verantwoordelijkheid, moed en energie van de mensen. Ze moeten zich verantwoorden tegenover de rechtbank, attesten bijhouden, urinetesten voorleggen enzovoort. En zo’n traject kan soms meer dan een jaar duren.”

Annemie Serlippens, substituut-procureur van de drugbehandelingskamer, vindt dat er soms goede resultaten geboekt worden. “Sommige mensen maken op een bepaald moment tijdens het traject een klik. Dan willen ze ook echt afkicken, niet om aan de straf te ontkomen, maar omdat ze door een tijd drugsvrij te leven ook zien dat het anders kan.”