De dolfijnendealer

“Ik vang wilde dolfijnen en verkoop ze aan pretparken over de hele wereld.  Het enige wat ik nodig heb is een land waar ze dolfijnen mogen doden voor hun tanden. En dat land bestaat: de Salomon-Eilanden.”

De Canadees Christopher Porter is al sinds 2002 de spilfiguur in de handel in dolfijnen. Zijn uitvalsbasis is een Salomon-eiland, omdat de jacht op dolfijnen er traditie is.
Een dode dolfijn is slechts 20 euro waard, levend kunnen ze 20.000 euro opbrengen. Porter heeft een bestelling van 27 dolfijnen gekregen voor een hotel in Dubai.  De enige die het tegen hem opneemt is de vroegere verzorger van Flipper. Ric O’Barry vertelt waarom:

“Op een bepaald moment stapte ik naar het bassin en zwom Flipper recht op me af. Ze keek me in de ogen en haalde diep adem. Haar laatste adem. Sindsdien ben ik een radicaal tegen het vangen van wilde dolfijnen.”

Hij gaat persoonlijk naar de Salomon-eilanden om Porter te stoppen en eenmaal ginder blijkt dat de dolfijnen verwaarloosd en uitgehongerd zijn. Toch is het niet eenvoudig om de dolfijnen te bevrijden, want Porter heeft de steun van de plaatselijke bevolking. Of de grootste dolfijnendeal in de geschiedenis doorgaat of niet, u ziet het donderdag in Telefacts 360.