De burgerwachten

“Die wagen daar ziet er verdacht uit. Die staat hier normaal niet”. Pascal Caster is alert en waakzaam. Hij checkt de nummerplaat en geeft die dan door aan de politie. Pascal is lid van de burgerpatrouille van de Romboutswijk, een wijk in Koolkerke bij Brugge. Met 15 zijn ze en beurtelings stappen ze in de auto om de wacht op te trekken. : “ We werken volgens een beurtrol. ’s avonds en ’s nachts patrouilleren we met de auto in de wijk. Elke verdachte beweging signaleren we”.

Het is de buurtbewoners menens. De afgelopen 4 maanden werd er 28 keer ingebroken in huizen en auto’s in de Romboutswijk. De mensen zijn het beu. “Ik denk dat het gevaarlijk kan zijn en het boezemt ons angst in, maar de politie kan hier niet elke dag hier zijn en iemand moet de buurt bewaken.”, aldus Pascal.

Iemand moet het doen! Dat is wat her en der in Vlaanderen wel meer buurten denken. In Oud-Turnhout leggen de bewoners samen om elke dag een professionele bewakingsfirma in de wijk te laten patrouilleren. “ 250 euro per maand per gezin kost het. Maar het loont: liever dit dan een inbraak”, redeneert een buurtbewoner.

Het aantal inbraken in ons land blijft jaar na jaar stijgen. In 2011 ( de meest recente cijfers) waren het er net geen 70.000. Dat is één woning op honderd in België die een inbreker over de vloer kreeg. Voor 2012 zijn de cijfers nog niet volledig, maar het lijkt erop dat de kaap van 70.000 wel overschreden zal zijn.

Telefacts patrouilleert in verschillende Vlaamse gemeenten mee met buurtwachten en praat met burgers die zelf allerlei buurtinitiatieven nemen tegen de inbrakenplaag.