De babyfabriek

Woensdag 8 januari - De controversiële Akanksha-kliniek, op het Indiase platteland, is uniek in zijn soort. Het is een huis waar  100 vrouwen samen zwanger zijn. Maar geen enkele van hen mag de baby houden. Ze zijn draagmoeders die voor rijke Westerlingen, een kind baren op bestelling. 

Sam en Jana, een koppel uit Australië, is naar India gereisd om de geboorte mee te maken van hun eerste kind. Jana is al 45 en onvruchtbaar. Net als in België, is ook in Australië commercieel draagmoederschap verboden. Dus hebben Sam en Jana hun toevlucht genomen tot de Akanksha –kliniek. “ Voor ons is dit een magisch moment, na 11 jaar wachten”, vertellen Sam en Jana. De draagmoeder Joyti is bevallen van een jongetje voor het koppel. Tegen betaling uiteraard. Hun zoontje kost hen ongeveer 25.000 euro.  “ 6000 euro daarvan gaat naar de draagmoeder zelf”, legt Dr. Nayna Patel uit. “ De rest is om de werking van de kliniek te bekostigen”. 

Dr. Platel is de directrice van de kliniek. Zij heeft draagmoederschap gecommercialiseerd en zo een gat in de markt ontdekt. Naar eigen zeggen helpt het arme Indiase vrouwen om hun eigen familie te onderhouden, maar haar tegenstanders vinden Dr. Patel een gewetenloze zakenvrouw die vooral zelf rijk wordt op de kap van de armen. 

In deze reportage krijgt de cameraploeg volledige toegang tot het reilen en zeilen in de Akanksha-kliniek ofte de ‘Babyfabriek van India’.

De keuze van Cathérine, Telefacts Laat om 22.20 bij vtm.