Creatief met crisis

Dinsdag 27 november - Het is crisis en we moeten besparen! Enige creativiteit is dan welkom, en dat ligt gelukkig in onze aard, meent sociaal psycholoog Lieven Brebels. “Als mensen geconfronteerd worden met beperkingen, gaan ze sneller out-of-the-box denken. Ze zijn dan gemotiveerd om creatief te zoeken naar nieuwe manieren om meer te doen met minder.”

Daniël Deblaere heeft er zowat zijn levensdoel van gemaakt om zo weinig mogelijk geld uit te geven. Zo is hij een verwoede bonnetjesknipper en dat rendeert. Naar eigen zeggen spaart Daniël zo jaarlijks bijna 1000 euro uit.

Dat je voor een prikje rijkelijk kan leven, bewijst ook Wouter Roggeman. De 28-jarige zelfstandige bewoont een prachtig historisch pand in het centrum van Gent, en dat voor amper 200 euro per maand. “Voor dat geld vinden studenten hier zelfs geen kot meer en ik heb massa’s ruimte en altijd parkeerplaats.” Wouters geheim? Hij klopte aan bij een vastgoedmakelaar die leegstaande panden verhuurt.

Wie creatief omspringt met de crisis, kan er zelfs een aardige duit aan verdienen. Joachim Hanne uit Diest houdt zich ganser dagen bezig met het optimaliseren van de bandenspanning van bedrijfsvoertuigen. Zo besparen de bedrijven op hun brandstoffactuur en ondertussen verdient Joachim zijn brood.

Dat vele besparingsoefeningen ook een groen kantje hebben, vindt Lieven Brebels logisch.“De materiële crisis waarin we al een hele tijd verkeren is ondertussen ook een morele crisis geworden. Veel mensen gaan bewuster consumeren.”

De nieuwste trend op dat gebied is het ‘Repair Café’, een plek waar ervaren klussers helpen om je kapotte broodrooster of haperende cd-speler te herstellen. “Uiteraard spaar je op die manier geld uit’, vertelt de Nederlandse bedenkster Martine Postma, “Maar het hoeft geen crisisactiviteit te zijn. Ook als de economie weer aantrekt, dan is repareren nog altijd een goed idee. Al was het maar omdat de grondstofvoorraden in de wereld eindig zijn.” Begin december start in Antwerpen het eerste Vlaamse Repair Café.