Brutale overvallen op vrachtwagens

De politie en het parket van Turnhout zijn op zoek naar getuigen die hen op het spoor zouden kunnen brengen van de bende die vorige maand een Poolse vrachtwagenchauffeur gedurende uren heeft gegijzeld in het grensgebied met Nederland. De feiten gebeurden op maandag 2 augustus 2010.

Het kwam diezelfde avond tot een confrontatie met de Belgische politie in het Nederlandse Eersel, maar de gangsters konden ontkomen. De gegijzelde chauffeur werd wat verderop uit de vluchtwagen gezet; zijn vrachtwagen werd in brand gestoken en ging in vlammen op.

Aanvankelijk leek het te gaan om een brutale vrachtwagen- en ladingdiefstal, maar nu - na analyse van de feiten - gaan de speurders er van uit dat de gangsters wellicht een grotere slag wilden slaan. Wat precies hun doel was en waar is nog niet duidelijk, maar ze hadden zich in ieder geval goed voorbereid op een grote zaak.

We zetten de verschillende feiten op een rijtje.

Op vrijdag 2 juli 2010 maakten ze een eerste voertuig buit in Sint-Jans-Molenbeek. Een bendelid slaagde erin een marineblauwe AUDI A6 break met nummerplaat 848-AHD te stelen. De eigenaar toonde zijn wagen aan een zogenaamde kandidaat koper, een man van het Noordafrikaanse type, die er tijdens de proefrit mee aan de haal ging.

Op zondag 18 juli 2010 werd ingebroken bij Mercedes-Benz Belgium aan de Boomsesteenweg in Aartselaar. De grijze Mercedes Vito die toen werd gestolen, werd op 2 augustus in allerijl achtergelaten tijdens het treffen met de politiepatrouille in Eersel. Op de bestelwagen hadden de dieven reproductieplaten 037-AXA bevestigd, uitgereikt aan een firma uit Arendonk, en in het handschoenvakje vonden de speurders nog een nummerplaat GHP-405. Die werd eerder gestolen bij een firma aan de Lakenselaan in Jette. Wanneer precies is niet geweten, want de dieven hadden de originele nummerplaat vervangen door een reproductieplaat zodat de diefstal niet snel zou opvallen.

Op maandag 26 juli 2010 probeerde de bende een vrachtwagen te overvallen op de E34, Eindhoven – Antwerpen, tussen de parking ‘Oud-Turnhout’ en het wegrestaurant ‘Carestel’, maar de poging mislukte. De bestuurder betrouwde de geveinsde controle niet en wist te ontkomen. Hij sprak over een donkere AUDI A6 met een blauw zwaailicht op het dashboard. De 2 inzittenden, vermoedelijk van Noordafrikaanse afkomst, waren gewapend. De bestuurder droeg een pet met het opschrift ‘Police’ en een (nep)kogelvrije vest. Zijn handlanger, een man met een volle baard en snor, droeg een half opgetrokken bivakmuts en een pistool. Een bewakingscamera in de buurt registreerde de verdachte AUDI A6 met nummerplaat 848-AHD, de wagen die op 2 juli was gestolen in Sint-Jans-Molenbeek.

Precies één week later, op maandag 2 augustus 2010, probeerde de bende het opnieuw. Die namiddag om 16u30 overvielen ze op de E19, Antwerpen - Breda, een Poolse vrachtwagenchauffeur. De man die elektrische apparaten vervoerde richting Nederland, hield even halt op de parking ‘Brecht’. Daar stond hij plots oog in oog met 5 gewapende en gemaskerde gangsters. Ze reden met een donkere AUDI A6 met op het dashboard een blauw zwaailicht.  Deze keer was de nummerplaat 199-BSE op de wagen bevestigd, de nummerplaat was de nacht voordien gestolen in Charleroi.

De Poolse bestuurder kreeg rake klappen. Hij werd gekneveld en onder bedreiging vastgehouden in het slaapcompartiment van zijn vrachtwagen. Nadien werd hij opgesloten in de kofferruimte van de AUDI. Terwijl het slachtoffer werd gegijzeld, ging de bende er vandoor met de rode Poolse vrachtwagen richting Nederland.

En enkele uren later sloeg de bende nog een keer toe, nu op de E34, Antwerpen - Eindhoven. Het was 19u15 toen gangsters een Nederlandse vrachtwagen, geladen met tomaten, wilde doen stoppen ter hoogte van Arendonk. De bestuurder en zijn compagnon roken echter onraad en reden snel verder. Hierop werd er geschoten maar het tweetal kon ontkomen. De daders waren in het zwart gekleed en droegen bivakmutsen.

Tijdens hun vlucht waarschuwden de slachtoffers de politie en spraken met hen af aan het benzinestation, net over de Nederlandse grens. Daar besloten ze om in Eersel rechtsomkeer te maken om samen terug te rijden naar Arendonk.

Hun verbazing was groot toen ze aan de oprit in Eersel, richting België, plots de AUDI A6 opmerkten, vergezeld door een Mercedes Vito en een vrachtwagen. Later zou blijken dat het ging om de Poolse vrachtwagen die om 16u30 was gestolen op de parking in Brecht.

Totaal in paniek reageerden de gangsters met veel machtsvertoon. Ze namen de politiemensen onder vuur met zware oorlogswapens en ramden de politiewagen, achteruitrijdend met de gestolen vrachtwagen. Op hun beurt vuurden ook de Belgische politiemensen maar ze konden niet verhinderen dat de gangsters er vandoor gingen in de richting van Antwerpen. Alleen de grijze Mercedes Vito bleef achter.

Eén kilometer verder werd de Poolse vrachtwagen teruggevonden op de pechstrook. Hij was in brand gestoken met brandversnellers. Ook de gegijzelde vrachtwagenchauffeur werd vlakbij aangetroffen. Hij was uit de koffer van de AUDI gezet.

Alle tips die het onderzoek kunnen verder helpen zijn welkom bij de politie.

Was u getuige van één van de auto- of vrachtwagendiefstallen of zag u de betrokken voertuigen rijden of ergens geparkeerd staan, dan willen de speurders dat graag weten.
Waar was de grijze Mercedes Vito met opvallende sticker vooraan tussen 18 juli, de dag dat hij werd gestolen, en 2 augustus ?
De marineblauwe AUDI A6 break werd nog niet teruggevonden. De achterruit en de zijruit links achteraan zijn verbrijzeld en in de koffer is er een kogelinslag.
Dat moet zeker opvallen.

De daders zijn minstens met 5. De mannen spreken vreemde talen en hebben een getaande huid. Ze waren in het zwart gekleed en droegen bivakmutsen met openingen voor de ogen en de mond. Eén van hen had een volle baard en snor.

Tevens zijn er getuigen die zeggen dat de bestuurder van de AUDI een vreemde hoed op had, een soort Zorro-hoed.

De daders maakten gebruik van zware oorlogswapens, mogelijk van het type kalasjnikov, en van handvuurwapens.

Een getuige zag dat de bovenkleding van één van de daders in brand stond op het ogenblik dat de Poolse vrachtwagen in brand werd gestoken. Mogelijk heeft deze man zich voor verzorging aangeboden bij een dokter, een apotheker of in een ziekenhuis.

Alle tips zijn welkom via het gratis nummer 0800 91.119. E-mailen kan ook via opsporingen@politie.be