Bloedbad in het winkelcentrum

Woensdag 22 oktober - Precies twee jaar geleden, op 21 september, vallen terroristen van Al-Shabaab, het Westgate winkelcentrum binnen in Naïrobi, Kenia. Die hele aanval is van de eerste tot de laatste minuut gefilmd door meer dan 100 bewakingscamera’s en gsm’s van bezoekers. Voor het eerst zijn al die beelden samengebracht in een documentaire die Telefacts Laat woensdag uitzendt.

“Het was een doodnormale zaterdag”, herinnert Amber Prior zich. “Ik was samen met mijn 6 –jarig dochtertje en 4-jarig zoontje aan het winkelen. Er waren zoals steeds veel gezinnen met kinderen aanwezig.”

Om 12.30 is er een explosie. En daarna tientallen schoten. Een cel die gelinkt is aan Al-Qaeda valt er binnen en richt een bloedbad aan. 49 uur lang zal het Westgate-shoppingcenter een oorlogsfront zijn: met aan de ene kant gewapende terroristen, aan de andere kant politiemensen en het leger, en daartussenin: gezinnen met kinderen.

“Je zag de doodsangst op eenieder zijn gezicht. Niemand dacht dat we dit ooit zouden overleven”, vertelt een getuige in de reportage. 

Over het aantal doden is 2 jaar na de aanslag nog steeds geen duidelijkheid, maar volgens het officiële onderzoeksrapport zouden er 68 mensen zijn gestorven. Onder hen ook verschillende kinderen.

Dankzij de beelden van meer dan 100 bewakingscamera’s in het winkelcentrum wordt de aanval gereconstrueerd. 

Deze reportage is erg realistisch en aangrijpend, maar daardoor evenzeer erg hard en confronterend.

Bloedbad in het winkelcentrum, woensdag in Telefacts Laat om 22.45.