Blackfish

Woensdag 5 februari - 4 jaar geleden sterft in het Sea World Marine Park in Orlando een jonge beloftevolle orkatrainster. Dawn Brancheau wordt tijdens een show gebeten door  ‘Tillikum’, een mannetjesorka van bijna 7 meter waarmee ze al jaren werkt. Dawn kan niet op tijd uit het water worden gehaald en overlijdt aan haar verwondingen. Geen alleenstaand geval, zo blijkt, want Tillikum had in 1991 en in 1999 ook al 2 mensen gedood in marineparken. Is Tillikum een gevaarlijke moordmachine of is hij psychisch gekraakt? En hoe kan het dat hij, na eerdere incidenten, nog steeds wordt gebruikt om shows op te voeren? 

Begin jaren 80: de marineparken in de Verenigde Staten zijn op zoek naar zeezoogdieren om op te voeren in hun shows. Orka’s zijn daarvoor uitermate geschikt. Ze zijn bijzonder intelligent, je kan ze eenvoudig kunstjes aanleren en ze zijn van nature zachtaardig voor mensen. Tijdens een jacht in 1983, voor de kust van Ijsland, wordt een baby-orka weggerukt van de rest van zijn familie. “Terwijl we Tillikum uit het water haalden, bleven de andere orka’s in de buurt. Ze konden wegzwemmen naar open zee… maar ze bleven…en riepen op hem”, vertelt één van de jagers die er toen bij was. De man is een oud oorlogsveteraan en een echte zeebonk, maar krijgt 30 jaar later nog altijd tranen in zijn ogen als hij eraan terugdenkt. “Het was het meest gruwelijke dat ik ooit in mijn leven heb gedaan. Het was zo fout…”.

Tillikum wordt overgebracht naar een pretpark in Canada en een paar jaar later doorverkocht aan Sea World. De mannetjesorka voert overdag kunstjes op maar wordt na elke show alleen opgesloten in een tank die maar net groot genoeg is voor hem. 

Hij geraakt meer en meer gefrustreerd en onvoorspelbaar. Zijn trainers waarschuwen de directie van het zeezoogdierenpark dat Tillikum problemen heeft, maar die onderneemt niks. Tillikum is de absolute attractie van Sea World en brengt elk jaar miljoenen in het laatje. Hij moet blijven optreden. Het is een kwestie van tijd vooraleer er ongelukken gebeuren…

Ondanks de ongelukken, een gemediatiseerde rechtszaak rond de dood van Dawn Brancheau en alle protest van dierenrechtenorganisaties, treedt Tillikum vandaag nog steeds op in Orlando. En als de spots gedoofd zijn en het publiek weg is, verdwijnt de orka opnieuw in zijn veel te kleine kooi… 

‘Blackfish’ vertelt het verhaal van Tillikum, vanaf zijn jeugd tot vandaag. Met exclusief archiefmateriaal van zijn vangst en met schokkende beelden van de aanvallen op zijn trainers. De documentaire won in de Verenigde Staten al verschillende prijzen en is genomineerd voor ‘beste documentaire’ op de BAFTAS die op 16 februari worden uitgereikt in Londen.

‘Blackfish’ is een vertederende, aangrijpende en tegelijk wraakroepende documentaire over een zachtaardige orka die door inmenging van de mens, veranderd is in een moordmachine. 

‘Blackfish’, de keuze van Cathérine. Woensdag in Telefacts Laat om 22.35 uur bij VTM.