BINGE-EATING: ongecontroleerde eetbuien

04/03/2013 - 15:20

Dinsdag 5 maart - “ Als ik ’s avonds thuis kwam, na het werk had ik meestal al meer dan genoeg gegeten. Maar dan begon het pas: ik speelde twee zakken chips naar binnen, terwijl in de magnetron een kant-en-klare maaltijd bloemkool in saus aan het opwarmen was. Terwijl ik dat at, bakte ik in de oven een grote portie ovenfrieten. Soms ging het zo ver dat ik diepvriesmaaltijden at, die nog niet helemaal ontdooid waren”, vertelt Cindy. Zij is een binge-eater. 2 op de 3 Vlamingen lijdt aan BED, het letterwoord voor BINGE EATING DISORDER. Het is meer dan gewoon teveel eten en dik worden. Binge-eaters hebben een psychologisch probleem. “ Er is geen eenduidige oorzaak die binge-eating uitlokt”, stelt Elske Vrieze, psychiater in het UZ Kortenberg. “ Genetische kwetsbaarheid is één ding, maar evenzeer het gebrek en behoefte aan controle krijgen op je leven, traumatische ervaringen en andere. Er is vaak een ‘trigger’, een ‘aanzet’ die maakt dat het eetpatroon ontspoort en leidt tot een eetbuistoornis”.

In het Universitair Psychiatrisch Centrum van Kortenberg krijgen binge-eaters groepstherapie. De verhalen zijn één voor één schrijnend. “ We vragen aan de patiënten om een boekje bij te houden van hun eetgedrag. Ze moeten ook telkens noteren welk gevoel ze hadden, nog ‘voor’ ze beslisten om iets te eten. Zo kunnen we de ‘triggers’ ontdekken en een gerichte behandeling starten.”, verduidelijkt Johan Vanderlinden, psychotherapeut en eetstoornissenspecialist in Kortenberg.

Binge-eating zal officieel erkend worden als ziekte in de nieuwe versie van de Amerikaanse DSM, zeg maar de bijbel van de psychologie en psychiatrie. Een belangrijk stap in de behandeling van de stoornis.

Telefacts praat met verschillende binge-eaters over hun ongecontroleerde eetbuien en de gevolgen ervan.

Ontdek meer over Telefacts

Meer video's van Telefacts

43min
Wo, 06/12/2017
41min
Wo, 29/11/2017
46min
Wo, 22/11/2017
39min
Wo, 15/11/2017

Nieuwe fragmenten

Bekijk volledige afleveringen

Telefacts

Telefacts, vanaf woensdag 6 september 

Julie Colpaert leidt elke week spraakmakende reportages en internationaal bekroonde documentaires in. Onderwerpen die u aanbelangen, achtergrond bij de grote nieuwsfeiten, straffe undercoverreportages, maar evenzeer verhalen die simpelweg raken. Kortom, het beste van wat er op de internationale televisiemarkt te vinden is.  

Telefacts is er steeds op woensdag rond 22.30 bij vtm.

 

Extra