Bij de peetvader van Sharia

Dinsdag 23 april - In een vrij eenvoudig appartement in Tripoli, Libanon, woont Sjeikh Omar Bakri Mohammed. De man is een begrip in extremistische moslimkringen. Hij wordt algemeen beschouwd als de geestelijke leider van de Global Sharia Movement. De peetvader van Sharia, zeg maar.

Telefacts-reporter Robin Ramaekers was op bezoek bij Bakri Mohammed. In het appartement loopt een vrolijk kereltje rond: het is het jongste zoontje van Bakri Mohammed: hij heet Osama. “ Osama Bin Laden is een held, een voorbeeld”, vertelt de leider van Sharia. “ Ik zou trots zijn mocht ook mijn zoon op een dag vechten voor Allah”

Na de bomaanslagen in 2005 in Londen, werd Bakri Mohammed, Groot-Brittannië uitgezet. Hij had dit ‘voorspeld’ in de pers. Bij de daders waren een aantal van zijn volgelingen.

Vandaag kan hij vanuit zijn ballingsoord in Libanon onbezorgd prediken en vooral jongeren ronselen voor de oorlog in Syrië. “ Het is mijn taak omdat de profeet het zo heeft gezegd: ik zal moslims aansporen om te gaan vechten. Als het waar is dat Abu Imran hetzelfde doet vanuit België, dan heeft hij Gods zegen. “ Abu Imran, dat is de man die wij kennen als Fouad Belkacem.

Bakri Mohammed heeft een directe lijn met de meest extremistische moslimrebellen aan het Syrische front.

In Telefacts veroordeelt de peetvader van de Sharia-beweging de acties tegen Sharia4Belgium en bejubelt hij de jonge Vlaamse moslims die vandaag vechten aan het front in Syrië.