Big Brother in je broekzak: Telefacts doet de test

Dinsdag 25 maart - Er worden 7000 smartphones per dag verkocht in België, 2,5 miljoen per jaar. De verkoopcijfers zijn gigantisch. Bijna iedereen heeft een smartphone en we gebruiken ons toestel 7 dagen op de 7, dag en nacht. Ons hele leven staat op ons mobieltje  en toch… liggen we blijkbaar niet wakker van de geheimen die ons toestel kan prijs geven. Telefacts doet de test met de smartphone van een collega.

Met de hulp van een gratis computerprogramma dat je overal op het internet kan vinden, kan de de smartphone volledig ‘uitgelezen’ worden. Al het sms-verkeer, mails, contacten, foto’s, zelfs de bankrekening krijgen we te zien. “Je moet je gsm altijd goed bijhouden en zorgen dat er een pincode opstaat,” zegt beveiligingsconsulent Erwin Geirnaert, “ook als je op café naar het toilet gaat. Iemand kan je toestel pakken en snel alles kopiëren.”

En toch neemt bijna de helft (48%) van de smartphonegebruikers geen extra maatregelen. Ze gebruiken geen pincode, maken geen back-up en installeren geen beveiligingssoftware. Meer zelfs, er wordt ook heel nonchalant omgegaan met het downloaden van een nieuwe app. Vorig jaar zijn er zo meer dan 1,2 miljoen nieuwe apps ontdekt die virussen verspreiden, iemands adresboekje stelen of sms’jes sturen naar een betalende sms-dienst.

Telefacts gaat een stap verder en ontwikkelt zelf een app, die Cathérine Moerkerke door een testpubliek laat downloaden. De resultaten zijn opmerkelijk: niemand leest de kleine lettertjes tijdens het downloaden en het leven van de gebruikers kan perfect gereconstrueerd worden op basis van gegevens die zijn vrijgekomen. “Ik ben geschrokken van de geheimen die ik heb prijsgegeven. Ik had niet verwacht dat iedereen opeens mijn privéleven kan lezen: sms’jes, Facebook,... Meer dan je denkt”, zegt één van de gebruikers. Bruno Segers, ex-CEO Microsoft: “We zijn zeer ongedisciplineerd met onze smartphone. Het is zo makkelijk om dingen te downloaden, zelfs een zaklampje. Maar eigenlijk krijg je een spion in je binnenzak. En die kan totaal andere dingen gaan doen, waar jij je niet van bewust bent.”

Telefacts test ook de gevaren van de openbare wifi-netwerken en wat kan je allemaal doen met een spyphone, een gsm die je overal volgt zonder dat je het zelf weet. Uiteraard geeft Telefacts ook tips over hoe je je smartphone beter kan beveiligen tegen pottenkijkers.

Big Brother in je broekzak, morgen om 21.50 bij VTM.