Betaal je te veel voor het onderhoud van je wagen?

Dinsdag 16 september - Elk jaar moeten bijna 700.000 auto’s in ons land naar de garage voor een onderhoud. Veel automobilisten stellen zich vragen bij hun factuur. Wat heeft de garagist juist vervangen? En waarom kosten die onderdelen zoveel? Consumentenvereniging Test Aankoop krijgt bijna elke dag klachten binnen van mensen die problemen hebben met hun factuur.

Telefacts zoekt uit waarom chauffeurs weinig vertrouwen hebben in hun garage en vooral, waarom er zo’n groot prijsverschil is voor een onderhoud.

Wie naar een officiële concessiehouder of merkgarage gaat voor een herstelling, betaalt vaak tot twee keer zoveel voor een wisselstuk als in een onafhankelijke garage. Volgens de concessiehouder omdat het om een origineel onderdeel gaat. Maar uit de reportage van Telefacts blijkt dat er veel meer aan de hand is. Ook de merkdealers zelf zeggen dat ze worden uitgeperst door de fabrikanten. Ze moeten zich aan zoveel vooropgestelde regels en normen houden, dat ze het hoofd nog amper boven water kunnen houden. En dat merk je ook aan de cijfers. De voorbije 20 jaar is het aantal officiële dealers in ons land met 40 procent gedaald, van 6000 naar 3600. Federauto, de Belgische federatie van autohandelaars en herstellers, verwacht dat die dalende trend zich de komende jaren zal voortzetten. De merken voeren een schaalvergroting door en enkel de kapitaalkrachtige dealer zal nog kunnen meespelen. De kleintjes worden eruit geconcurreerd.